Ha igaz volna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha igaz volna
(Just like Heaven)
2005-ös amerikai film
RendezőMark Waters
ProducerWalter F. Parkes
Laurie MacDonald
AlapműMarc Lévy: Ha igaz lenne
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • regény alapján készült film
  • fantasyfilm
  • kísértetfilm
ForgatókönyvíróPeter Tolan
Leslie Dixon
FőszerepbenReese Witherspoon
Mark Ruffalo
Jon Heder
ZeneRolfe Kent
OperatőrDaryn Okada
VágóBruce Green
JelmeztervezőSophie de Rakoff
Gyártás
GyártóDreamWorks SKG
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Francisco
Játékidő91 perc
Költségvetés58 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA DreamWorks Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2005. szeptember 16.
Magyarország 2005. december 1.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel102,8 millió $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Ha igaz volna (eredeti cím: Just Like Heaven) 2005-ben bemutatott amerikai romantikus, misztikus filmvígjáték Mark Waters rendezésében. A főszerepet Reese Witherspoon, Mark Ruffalo és Jon Heder alakítja. A film Marc Lévy 1999-es „Ha igaz lenne” (Et si c'était vrai...) című francia regénye alapján készült.

Steven Spielberg megszerezte a jogot a könyvből készült film elkészítésére. A filmet 2005. szeptember 16-án mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Magyarországon 2005. december 1-jén.

Cselekmény[szerkesztés]

Elizabeth Masterson (Reese Witherspoon), egy fiatal sürgősségi orvos San Franciscóban, akinek a munka jelenti az egész életét, súlyos autóbalesetet szenved, miközben egy vakrandira tart.

Három hónappal később David Abbott (Mark Ruffalo), a felesége hirtelen halála utáni gyászából lábadozó tájépítész beköltözik abba a lakásba, amely korábban Elizabeth lakása volt, miután egy sorsszerűnek tűnő alkalommal „felfedezi” azt.

Elizabeth szelleme elkezd megjelenni Davidnek a lakásban szellemi tulajdonságokkal és képességekkel, amelyekből látszik a néző számára, hogy valami nem stimmel. Hirtelen megjelenik és eltűnik, járkál vagy át tud menni falakon és tárgyakon, és egyszer átveszi a cselekvéseit. Amikor találkoznak, mindketten meglepődnek, mivel Elizabeth még nincs tisztában a közelmúltbeli eseményekkel, és nem hajlandó elhinni, hogy ő meghalt, ezért Davidet illetéktelen betolakodónak tekinti a lakásában.

David viszont megpróbálja kiűzni a lány szellemét a lakásból, de sikertelenül. Mivel csak David látja és hallja őt, a barátai azt hiszik, hogy hallucinál, még nem épült fel a gyászból, vagy visszaszokott az alkoholizmusába, és magában beszél.

David és Elizabeth elkezdenek kötődni egymáshoz, már amennyire ez lehetséges, és a férfi elviszi a lányt a városból egy gyönyörű, általa tervezett kertbe. Elizabeth elmondja neki, hogy úgy érzi, már járt ott, és valójában a kertről álmodott a film nyitójelenetében, ahol egy kollégája ébresztette fel, miután 23 órás műszakban dolgozott a kórházban.

Elizabeth és David együtt, egy látnok könyvesbolti eladó, Darryl (Jon Heder) segítségével, kiderítik, ki ő, mi történt vele, és miért van köztük kapcsolat. A nő nem halott, hanem kómában van, a testét lélegeztetőgépen tartják abban a kórházban, ahol korábban dolgozott. Amikor David rájön, hogy az élő végrendelet[2] szerint hamarosan meghalhat, ha lekapcsolják a gépről, megpróbálja ezt megakadályozni azzal, hogy elmondja Elizabeth nővérének, Abbynek (Dina Waters), hogy láthatja őt, és hogy mi a helyzet. Kiderül, hogy Elizabeth egyik fiatal unokahúga is képes érzékelni Elizabeth jelenlétét.

Abby azonban úgy gondolja, hogy David csak mentálisan zavart, és elzavarja a házából. David kétségbeesésében úgy dönt, hogy megakadályozza Elizabeth halálát azzal, hogy ellopja őt a kórházból. Megkéri barátját/terapeutáját, Jacket (Donal Logue), hogy segítsen neki, és kiderül, hogy Jack Abby egykori főiskolai barátja, aki a baleset éjszakáján vakrandit szervezett Davidnek Elizabeth-tel - David azért láthatja Elizabeth-et, mert amúgy is úgy volt, hogy találkoznak. Ezután David bevallja Elizabethnek, hogy szereti őt, és ez az oka annak, hogy nem akarja, hogy meghaljon; túl van már a felesége halálán. Miközben el akarják lopni Elizabeth-et, a kórházban hamar lebuknak. A biztonsági őrök rájuk találnak, és elrángatják Jacket Elizabeth-től, de amikor elkapják, eltávolítják a lélegeztetőcsövet. David egy kicsit tovább menekül az őrök elől, de Elizabeth már haldoklik. David kétségbeesetten megcsókolja a haldokló Elizabeth-et, és egy kis levegőt lélegez a tüdejébe, miközben annak lelke kezd elhalványulni. Aztán a szívverése visszatér, és csodával határos módon felébred a kómából.

A magához tért Elizabeth azonban nem emlékszik semmire, ami a kóma alatt történt, a Daviddel történt eseményekre sem, aki szomorúan hagyja el a kórházat.

Valamivel később Elizabeth visszamegy a lakásába. Felhúzódik az épület tetejére, amely azóta gyönyörű parkosított kertté változott. Ott találja Davidet, aki egy pótkulccsal jutott be, amit Elizabeth szelleme mutatott neki. Éppen távozni készül, amikor a lány visszakéri a kulcsát. Amikor a kezük összeér, a kóma alatt történt eseményekre vonatkozó emlékei helyreállnak, és megcsókolják egymást.

A zárójelenet a háztetőről elhalványul, miközben Darryl (a látnok könyvesbolti eladó) egy hógömbbe bámul.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Reese Witherspoon Dr. Elizabeth Masterson, orvos Kökényessy Ági
Mark Ruffalo David Abbott, tájépítész Crespo Rodrigo
Ivana Miličević Katrina Németh Borbála
Jon Heder Darryl, látnok könyvesbolti eladó Barát Attila
Donal Logue Jack, David barátja Kálloy Molnár Péter
Dina Waters Abby Brody, Elizabeth nővére Zsigmond Tamara
Rosalind Chao Dr. Fran Lo Náray Erika
Ben Shenkman Dr. Brett Rushton Galbenisz Tomasz
Joel McKinnon Miller vezető szellemirtó
Caroline Aaron Grace Molnár Zsuzsa
Kerris Dorsey Zoe Brody Kántor Kitty
Alyssa Shafer Lily Brody Ungvári Zsófi
Willie Garson Maitre D'

Hasonló filmek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Just like Heaven (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Just Like Heaven (2005). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. július 17.)
  2. Az élő végrendelet az előzetes személyes rendelkezések egyik formája, amely az egészségügyi kezelésekre vonatkozó utasításokat hagy meg a saját cselekvőképesség elvesztésének esetére. Az USA-ban jogi dokumentumnak számít.
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 17.)

További információk[szerkesztés]