HP FOCUS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Hewlett-Packard FOCUS mikroprocesszora 1982-ben jelent meg; ez volt az első, kereskedelmi forgalomba került egycsipes, teljesen 32 bites mikroprocesszor a mikroprocesszor-piacon. Ebben az időben a 32 bites processzorok mezőnyében a többi gyártó (DEC, IBM, Prime Computer, stb.) mind többcsipes bitszelet-technikájú kialakításokkal volt jelen (az AT&T Bellmac 32 processzorát leszámítva).

A FOCUS architektúra (Focus CPU, Focus I/O processzor – IOP, Focus memóriavezérlő (MMU), 16 KiB × 8 dinamikus RAM, és egy timer) a Hewlett-Packard HP 9000 Series 500 munkaállomásokban és szerverekben került felhasználásra – a szerver-sorozatot eredetileg HP 9020-nak hívták és nemhivatalosan HP 9000 Series 600-ként emlegették. Ez egy veremszervezésű architektúra, utasításkészlete több mint 220 utasítást tartalmaz, amelyek közt vannak 32 bit és 16 bit széles utasítások is; szegmentált memóriamodellt alkalmaz, és nincsenek általános célú, a programozó által látható regiszterei. Képes többprocesszoros konfigurációban is működni (legfeljebb 3 processzor).

A FOCUS CPU kialakítását és szerkezetét nagyban befolyásolta az az egyedi SOS (szilícium, zafír szigetelőrétegen) technológiára alapozó csiptervezési módszer, amelyet a HP a 16 bites HP 3000 sorozatú gépeinél alkalmazott. A processzor kb. 450 000 tranzisztort tartalmazott. Teljes mértékben mikroprogramozott, a rezidens vezérlőtár 9K 38 bites szóból áll. 28 db. 32 bites belső regisztere van, ALU-ja 32 bites, szorzó és osztó logikát, N-bites eltolót tartalmaz, 7 regiszterporttal rendelkezik a memória-processzorsínhez. A 32 bites betöltőutasítás végrehajtási ideje igazításellenőrzéssel együtt 550 ns, a 64 bites lebegőpontos szorzás 6 μs. A mikroutasítások végrehajtási ideje 55 ns.[1] Átlagos teljesítménye kb. 1 MIPS.

A HP 9000-es gépekben a processzor-csip mellett egyéb támogató áramkörökre – IOP, MMU, RAM, timerek – is szükség volt, összességében öt NMOS áramkör dolgozott együtt 18 MHz-es órajelen.[1] A HP NMOS-III IC processzének nagy sűrűsége miatt problémát okozott a magas hőtermelés (disszipáció). Ezt úgy oldották meg, hogy a csipeket egy speciális nyomtatott áramköri lapra szerelték, amelynek a középső rétegét egy kb. 1 mm vastagságú réz lemez alkotta, a műanyag rétegek erre voltak felragasztva; ez a technika a „finstrate” elnevezést kapta.

1989-ben a FOCUS sorozat helyébe az akkoriban újnak számító PA-RISC architektúra lépett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Beyers, Zeller, Seccombe (1983. aug.). „VLSI Technology Packs 32-Bit Computer System into a Small Package” (angol nyelven) (PDF). Hewlett-Packard Journal (Volume 34 Number 8), 1–6. o, Kiadó: HP.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a HP FOCUS című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]