Hótalp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A hótalp használatban
Hagyományos hócipő.

A hótalp,[m 1] vagy mint korábban nevezték, hócipő[1] egy könnyű fából, vesszőből, háncsból font, a recés labdaütőhöz hasonló, kör vagy ovális alakú talp, a hóban gazdag országokban a vadászok hagyományos[m 2] lábbelije, amikor magas a hó.

Nagy felületen osztja meg viselője súlyát, és így az nem mélyed el a hóban. Modern változata műanyag és alumínium felhasználásával készül. A hótalppal való séta, túrázás a hótaposás vagy hótalpazás.[2]

Kereplye[szerkesztés]

A kereplye mintegy 30–35 cm átmérőjű hótalpként használatos vesszőabroncs, amelyet keskeny bőrszalaggal, zsineggel, dróttal átfonva a lábra erősítenek. Az abroncsba helyenként kifeszített bőrdarabot kötnek, vagy keskeny léceket helyeznek.

A kereplyét a magyarság főként Erdélyben használja. A székelyek télen a kereplyét a bakancsuk alá kötik, hogy a mély hóba bele ne süppedjenek. Ezt a lábbelifajtát a magyarok valószínűleg keleti őshazájukból hozták magukkal, ahol már a történelem előtti időken is használták. Őshazája Szibéria délkeleti vidéke lehet, ahol a hótalp felfedezése révén lehetővé vált, hogy a kőkorszaki vadászok a folyók menti településeiről behatoljanak a távoli erdős vidékekre. A prehisztorikus vadászok könnyű szánt is húztak, maguk után, mely a vadászat során megkönnyítette a terhek szállítását. A kereplye gyékényből font szélesebb változatát használták a mocsaras, lápos területeken való közlekedésre is.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Schneeschuh hótalp címszót a Wikiszótárban!
Commons:Category:Snowshoe
A Wikimédia Commons tartalmaz Hótalp témájú médiaállományokat.


Forráshivatkozás-hiba: <ref> címkék léteznek a(z) „m” csoporthoz, de nincs hozzá <references group="m"/>