Hívószó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hívószó olyan szó vagy kifejezés, amely a médiában annyira divatossá válik, hogy használata mindennapos lesz, és eredeti jelentésén túlmenően más, komplex jelenségekre utal. Angol megfelelője, a buzzword, nemzetközileg is használatos.

Jellemzői[szerkesztés]

A hívószavak gyakran a zsargonból vagy neologizmusból erednek.[1] Magyarországon a fogalom felismerése és használata rendszerváltás után terjedt el, és elsősorban a különböző politikai botrányokkal kapcsolatban használatos („Bős-Nagymaros”, „Kaya Ibrahim”, „Tocsik-ügy”, „Őszöd”, „Sukoró”).

A negatív hívószavak mellett semleges vagy pozitív értelmű kifejezések is kapnak ilyen szerepet. Gyakran előfordul, hogy megfelelő propaganda- vagy reklám-apparátussal rendelkező szervezetek, pártok vagy üzleti érdekeltségek mesterségesen, tervezett módon hoznak létre hívószavakat, például médiasztárok kreálása érdekében, vagy politikai célokkal, mint a „rezsicsökkentés”.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grammar.About.com - definition of buzzword. [2017. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]