Gyakori acsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyakori acsa
Hím gyakori acsa
Hím gyakori acsa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Öregcsalád: Karcsú acsafélék (Aeshnoidea)
Család: Karcsú acsák (Aeshnidae)
Nem: Aeshna
Faj: A. affinis
Tudományos név
Aeshna affinis
Van Der Linden, 1820
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyakori acsa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyakori acsa témájú médiaállományokat és Gyakori acsa témájú kategóriát.

A gyakori acsa (Aeshna affinis) a karcsú acsák családjába tartozó, főleg Dél- és Közép-Európában honos szitakötőfaj.

Magyarországon nem védett.

Előfordulása[szerkesztés]

Főleg mediterrán faj, Dél- és Közép-Európában gyakori, de előfordul észak felé Hollandiáig (Dániában már csak ritka vendég), keleten pedig egészen Mongóliáig. Az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrikában ritka. Az utóbbi időben az éghajlat melegedésével észak felé terjeszkedik, különösen meleg nyarakon vándorol északra. Magyarországon országszerte megtalálható, de főleg az Alföldön lehet találkozni vele.

Megjelenése[szerkesztés]

A gyakori acsa testhossza 60–65 mm, szárnyfesztávolsága 80–85 mm közötti. Tora felülről barna, oldalt zöldessárga, vékony fekete ferde csíkokkal. A hím szeme kék, potroha fekete-kéken mintázott, mindkét szín kb. egyenlő arányban vesz részt. Szárnyjegye barna. A fiatal hímek halvány sárgásbarnák, csak ivaréretté válva színesednek ki.

A nőstény szemei zöldek, potroha sárgán-barnán mintázott. Előfordulnak azonban a hímek színezetét viselő (androkróm), kék szemű és kék-barna potrohú nőstények is.

Hasonló faj a nádi acsa (Aeshna mixta), annak torán oldalról barna alapon két széles, élénksárga, ferde sáv látható; potroha második szelvényén felülről pedig jellegzetes T-mintázat figyelhető meg. A gyakori acsa kb. egy hónappal korábban, május végén jelenik meg, bár repülési idejükben van átfedés.

Életmódja[szerkesztés]

Lárvája sekély, gyorsan átmelegedő (esetenként időszakos, nyáron kiszáradó) tavacskákban él. Két évig fejlődnek és május végén, június elején megkezdődik átalakulásuk imágóvá, amelyek augusztusig, szeptember elejéig repülnek. A párzás tandem formációban történik és ugyanígy, a hímmel összekapaszkodva rakja a nőstény a megtermékenyített petéket a nedves iszapba. A peték áttelelnek és a következő tavaszon kelnek ki.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]