Gwendolyn Masin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gwendolyn Masin
Gwendolyn Masin by Balázs Böröcz.jpg
Gwendolyn Masin
Életrajzi adatok
Született Amszterdam
1977. november 17. (36 éves)
Tevékenység Hegedűművész

Gwendolyn Masin (Amszterdam, 1977. november 17. –) hegedűművész, a GAIA Kamarazenei Fesztivál művészeti igazgatója, a Michaela's Music House hegedűoktató tankönyv szerzője[1].

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gwendolyn Masin Amszterdamban született, egy negyedik generációs zenész családba. Édesanyja a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Kelemen Mária, a többszörösen díjnyertes[2] dublini Young European Strings Zeneiskola igazgatója.

Három évesen kezdte meg zenei tanulmányait, első magyarországi koncertjét öt évesen adta a Zeneakadémián. Hat évesen Fokvárosba, négy évvel később Dublinba költözött családjával, ahol csodagyerekként tekintettek rá. Tizenegy évesen már a dublini National Concert Hall-ban adott koncertet,ugyanabban az évben fellépett Írország egyik legnépszerűbb show műsorában a The Late Late Show-ban.

Tanulmányok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hat évesen külön kitüntetéssel nyerte el az Associated Board of the Royal Schools of Music Grade 6 diplomáját. 1990 és 1996 között Hermann Krebbers professzor tanítványa volt Amsterdamban. Egyetemi tanulmányait Igor Ozim, Ana Chumachenco, Zakhar Bron és Shmuel Ashkenasi professzoroknál végezte. 2012-ben szerzett doktori címet a dublini Trinity College-ban. Disszertációjának címe Hegedűoktatás az új évezredben, iskolák közötti különbségek és hasonlóságok – a hegedűművészet jövőjének emlékezete, témája a 20. századi hegedű nagymesterek tanítási módszereinek összehasonlítása.

Szakmai pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Masin szólistaként és kamarazenészként is aktív. Fellépett a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szentpétervári és Fehérorosz Szimfonikus Zenekarral, a Berni Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Musica Viva Chamber Orchestraval és a Savaria Szimfonikus Zenekarral. Rendszeresen lép fel és és készít felvételeket Írország fő zenekaraival a RTÉ National Symphony Orchestraval és RTÉ Concert Orchestraval, valamint számos ifjúsági zenekarral mint például a National Youth Orchestra of Ireland és a portugál Concerto Moderno zenekarokkal.

Kamarazenei együttműködések keretében fellépett többek között olyan neves művészekkel mint Yuzuko Horigome (hegedű), Isabel Charisius és Roger Chase (brácsa), Alexander Baillie, Pavel Gomziakov, Gavriel Lipkind, Martti Rousi, Alexander Rudin és Julian Steckel (cselló), Julia Bartha, Finghin Collins, Robert Kulek, Frankl Peter, Aleksandar Madzar és Sebők György (zongora), valamint dolgozott együtt Fürst János és Gerhard Markson karmesterekkel és Hanns Zischler színművésszel is.

Gwendolyn Masin mutatta be a közönség számára először Raymond Deane, Urs Peter Schneider, Eric Sweeney, Martijn Voorvelt és John Buckley - aki első hegedűversenyét Masinnek ajánlotta - egyes műveit. Buckley hegedűversenyét 2013 szeptember 21-én mutatta be először Gwendolyn Masin és a Savannah Philharmonic a Lucas Theater-ben (Savannah, Georgia), a karmester Peter Shannon volt. Don Li közvetlenül Masin számára szerzett szóló darabjait és filmzenéit a Tonus-Music Records jelentette meg.

2013 szeptemberétől genfi egyetemen hegedűt oktat.[3]

Fesztiválok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az In Search of Lost Time című nemzetközi több művészeti ágat átfogó sorozat 2004-ben indult, ennek keretében mutatták be 2010-ben Paul Klee írásai által inspirált művet, amelynek zenéjét Thorsten Encke szerezte. 2007-től három even át az írországi Carrick-Water-Music-Festivals művészeti igazgatójaként tevékenykedett. Masin 2006-ban alapította meg Svájc egyik legfontosabb komolyzenei fesztiválját[4] a GAIA Kamarazenei Fesztivált[5], amelynek egyben művészeti igazgatója is.

Díjak és kitüntetések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gwendolyn Masin számos nemzetközi díjban részesült Írországban, Dél-Afrikában, Svájcban és az Egyesült Királyságban. A Global Stipends Awards keretében elnyerte az International Music Award díjat[6], teljesítményéért The Outstanding Young Persons of Switzerland díjra jelölték és elnyerte számos művészeti intézmény többek között a Schweizer Gesellschaft zur Förderung der darstellenden Künste támogatását is.

Bibliográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Michaela's Music House, The Magic of the Violin (Müller & Schade, 2009) ISBN 3-905760-04-0, ISMN M-50023-448-7
  • Hegedűoktatás az új évezredben, iskolák közötti különbségek és hasonlóságok – a hegedűművészet jövőjének emlékezete (Trinity College Dublin, 2012)[7]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]