Guanacaste tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guanacaste tartomány
Guanacaste tartomány címere
Guanacaste tartomány címere
Guanacaste tartomány zászlaja
Guanacaste tartomány zászlaja
Közigazgatás
Ország Costa Rica
SzékhelyLiberia
Népesség
Teljes népesség404 774 fő (2022)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság63 m
Terület10 141 km²
IdőzónaUTC−6
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 10° 26′, ny. h. 85° 24′Koordináták: é. sz. 10° 26′, ny. h. 85° 24′
A Wikimédia Commons tartalmaz Guanacaste tartomány témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Guanacaste tartomány Costa Rica egyik tartománya, amely az ország északnyugati részén található, a Csendes-óceán partján. Északról Nicaraguával, keletről Alajuela tartománnyal, délkeletről pedig Puntarenas tartománnyal határos. Guanacaste Costa Rica tartományai közül a légritkábban lakott terület. A tartomány területe 10 141 négyzetkilométer és 2010-ben 354 154 lakosa volt. Éves bevétele 2 milliárd dollár.

Guanacaste tartomány székhelye Liberia. Fontosabb városai közé tartozik Cañas és Nicoya.

Etimológia[szerkesztés]

A tartomány a Guanacaste fa nevét viseli, ami Costa Rica nemzeti fája.

Történelem[szerkesztés]

Mielőtt a spanyolok megérkeztek volna, ezt a területet chorotega indiánok lakták, akik Zapati, Nacaome, Paro, Cangel, Nicopasaya, Pocosí, Diriá, Papagayo, Namiapí és Orosí városaiból származtak. A corobiciek a Nicoya-öböl keleti partján éltek, míg a nahuák vagy az aztékok a Bagaces területén.

Az első templom fűből épült Nicoyában a 17. században.

A 18. században néhányan a szomszéd Rivasból, Nicaraguából a Nicoya-félsziget északi részén építették fel házaikat és hozták létre szarvasmarha-farmjaikat, ahol az utak összekötötték Bagaces, Nicoya és Rivas városait. A helyet a közelben növő guanacaste fákról nevezték el.

Egy 1824-25-ös népszavazás után a Guanacaste területe Costa Ricához csatlakozott. 1836-ban a Guanacaste tartomány székhelyének Guanacaste várost nyilvánították. 1854-ben Guanacaste városát Liberia névre keresztelték át.

2013-ban a nicaraguai elnök, Daniel Ortega kijelentette, hogy a Guanacaste tartomány Nicaraguához tartozik. Guanacaste átvétele jelentősen növelné Nicaraguának a kontinentális talapzat területét, ami olajkutatási engedményekhez vezetne, és áthelyezné a Nicaragua határt Costa Rica fővárosához, San José-hoz, mindössze 70 kilométerre (43 mérföldre).

Földrajz[szerkesztés]

A tartományt keleten zölddel borított vulkánok csoportja határolja, amelyek a Guanacaste-hegységet alkotják (ide tartoznak az Orosi, Rincón de la Vieja, Miravalles és Tenorio vulkánok), valamint a Tilarán-hegységet. Ezekből a meredek hegyekből lezúduló folyók lefelé folynak a sík vidékekre, egy hatalmas hordalék síkságot alkotva, amit a Rio Tempisque folyó apaszt le, amely mocsaras lápokon keresztül ürül a Golfo de Nicoya-öbölbe. A Tempisque folyó határolja a Nicoya-félsziget egyik oldalát, amely lófej alakú és bezárja az öbölt nyugaton.

Éghajlat[szerkesztés]

Guanacaste éghajlata és kultúrája is egyedülálló a Costa Rica-i tartományok között. A tartományt kevés eső éri. A novembertől áprilisig tartó állandó hő mindenütt jelenlévő trópusi száraz erdőket eredményez, természetes alkalmazkodásként a száraz évszak feltételeihez. A turisták ezt a száraz meleget Észak Amerika-i tél alatt keresik fel, hogy élvezzék a Guanacaste-i strandokat. Az agrárterületek öntözése szükséges a hosszú száraz időszak alatt. Májustól októberig az éghajlat hasonló San José-hoz, napi záporokkal és mérsékelt hőmérsékletekkel. Guanacaste azonban lényegesen melegebb, mint az ország magasabban fekvő tartományai.

Turizmus[szerkesztés]

A turizmus Guanacaste 10 141 négyzetkilométeres területére és több mint 640 km partvonalára terjed ki. A fő turisztikai látványosságok közé tartoznak a vizek, a szárazföldek, a hegyek, a vulkánok és a part menti ökoszisztémák. A két fő kereskedelmi terület a Santa Cruz és a Liberia, hat környező turisztikai fejlesztési központtal: a Papagayo-félsziget, El Coco, Las Catalinas, Flamingo, Conchal és Tamarindo. Liberia központi helyen található a hat hely közül, repülőtérrel is rendelkezik. Az állatmentő központ, a Centro de Rescate Las Pumas, Guanacaste Világörökség területének szívében található. A tartomány otthona Costa Rica all-inclusive üdülőhelyei túlnyomó részének.

Demográfia[szerkesztés]

A lakosság nagy része chorotega őslakosok és spanyolok leszármazottja, néhányuk afrikai felmenőkkel is rendelkezik, ami a gyarmati idők alatt a földművelésben dolgozó nagyszámú rabszolgáknak köszönhető. Ahogyan Nicaraguában és más Costa Rica-i területeken, Guanacastéban is az "Usted" a köszöntési forma, amelyet a quanacastecanok használnak az első találkozásokkor, általában felnőttek között. A "vos" igealakot főként felnőttek használják, amikor gyerekekhez szólnak, különösen a sajátjaikhoz, és alkalmanként felnőttek között, akik családtagok vagy jó barátok.

A chorotega kultúra és a spanyol kultúra sikeresen összeolvadt; a fő kulturális elemeik közé tartozik a zenéjük, irodalmuk (népmesék), hangszereik, a bikaviadal és vallási események.

Gazdaság[szerkesztés]

A tartomány gazdasági és kulturális öröksége a húsmarha-tenyésztésen alapszik. A terület nagy részét apró erdőségek, elszórt fák és nagy szénalegelők borítják, ahol a Brahman marhák és rokon fajtáik legelésznek. Történelmileg Guanacaste fő jövedelemforrása a marhatenyésztés volt. A marhatenyésztés visszaesése látszik Guanacastéban a hús iránti nemzetközi kereslet csökkenése miatt. Sok széna-legelő természetesen visszaalakul száraz erdővé, vagy faültetvényekké alakítják át.

A tartományban más viszonylag fontos mezőgazdasági termék a cukornád és a pamut, és az 1980-as évek vége óta, egy nagyszabású öntözési program létrehozásával (a víz a Lake Arenalból származik, miután több áramtermelő állomáson halad át), rizs kiemelkedő termesztvény lett.

A 20. század vége óta a turizmus az új és növekvő gazdasági tevékenységként jelent meg a helyi gazdaságban.

Az olyan strandok, mint a Playas del Coco, a Playa Tamarindo, és Az északi szélességek téli hónapjaival egybeeső napos száraz évszak tették a turizmust kulcsfontosságú gazdasági tevékenységgé.

Ezen kívül sok turistát vonz a tartomány hét nemzeti parkja is. Ezek közé tartozik a Santa Rosa, Guanacaste és Rincon de la Vieja Nemzeti Parkok.

Közigazgatás[szerkesztés]

Guanacaste tizenegy kantonra van felosztva. A kantonok a következők:

Kanton Székhely
1. Liberia Liberia
2. Nicoya Nicoya
3. Santa Cruz Santa Cruz
4. Bagaces Bagaces
5. Carrillo Filadelfia
6. Cañas Cañas
7. Abangares Las Juntas
8. Tilarán Tilarán
9. Nandayure Carmona
10. La Cruz La Cruz
11. Hojancha Hojancha

A Nicoya-félsziget jelentős része jelenleg a Puntarenas tartomány hatáskörébe tartozik. Ez a jövőben változhat, mivel folyamatos vita zajlik a terület újrahatározásáról.

Jegyzetek[szerkesztés]

https://en.wikipedia.org/wiki/Guanacaste_Province

  1. Estadísticas demográficas. 2011 – 2025. Proyecciones nacionales. Población total proyectada al 30 de junio por grupos de edades, según provincia, cantón, distrito y sexo. Instituto Nacional de Estadística y Censos. (Hozzáférés: 2022. január 11.)