Guadiamar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guadiamar
A Guadiamar Sanlúcar la Mayor mellett
A Guadiamar Sanlúcar la Mayor mellett
Országok Spanyolország
Földrajzi adatok
Hossz 82 km
Vízgyűjtő terület 1.300> km²
Forrás El Castillo De la Guarda
Torkolat Guadalquivir
é. sz. 36° 54′ 12″, ny. h. 6° 20′ 05″Koordináták: é. sz. 36° 54′ 12″, ny. h. 6° 20′ 05″
Elhelyezkedése
A Guadiamar elhelyezkedése (Andalúzia folyóinak térképén)
A Guadiamar elhelyezkedése (Andalúzia folyóinak térképén)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Guadiamar témájú médiaállományokat.

A Guadiamar egy folyó Délnyugat-Spanyolországban. A Guadalquivir utolsó jobb oldali mellékfolyójaként közevetlenül a tengerpart előtt ömlik abba.

Neve[szerkesztés]

A Guadiamar neve a spanyolországi földrajzi és településnevek többségéhez hasonlóan mór eredetű, a Guadi- folyóvölgyet, időszakosan részlegesen kiszáradt folyóvölgyet, magyarul aszót jelent, a név 2.: -amar felének eredete már nem egyértelmű, származhat indoeurópai szóból is, de több arab eredetű szó, például herceg, vörös és egyebek is szóba jöhet.

Földrajz[szerkesztés]

A Guadiamar folyó a Sierra Morenából ered, El Castillo de las Guardas településhez közel. Érinti: Gerena, Sanlúcar la Mayor, Benacazón, Aznalcázar, Villanueva del Ariscal, Espartinas településeket a torkolat előtt a tengerparti Doñana Nemzeti Parknál.

A Guadiamar medencéje 3 különféle típusú tájból áll össze. Az eredetnél nagy lejtésű, itt főleg tölgyesek kombinált cserjés és füves területek és fenyő és eukaliptusz teljes ültetvények vannak. A középső szinte sík vidékén főleg olajfaligetek és szántóföldek találhatók, míg a torkolatnál a mocsarasabb vidéket kedvelő növények, vad- és madárvilág érzik otthonosan magukat.


Ókor[szerkesztés]

A folyó írásos forrásokban először a rómaiaknál Maenoba néven jelent meg. A római időben településről településre fejlődött a területe.

Az I. században Gerena térségétől kezdve az akkori Itálica nevű városig Itálica-csatorna néven közmű épült. Ahogy nőtt a város, a Huelva tartománybéli Tejada felől is épült egy csatorna. Aznalcázar felől ma is láthatók egy római korban készült híd maradványai.


Közelmúlt[szerkesztés]

1998-ban baleset történt a svéd-kanadai Boliden-APIRSA által üzemeltetett Aznalcóllar-bányában. A baleset során sok, mérgezőmennyiségben cinket és arzént tartalmazó anyag került a folyóba.

2008-ban, 10 évvel később Sevillában átfogó kiállítás mutatta be a terület a közvetlen szennyeződéstől elvégezett közvetlen megtisztítását. A 2000-es évek második felétől már a környék környezeti és gazdasági helyreállítása folyik.


Jövő[szerkesztés]

A Guadiamar zöld folyosója - El Corredor Verde del Guadiamar - a Doñana park nagyon fontos része, mely a WHC 685-ös számán világörökségi területként megmentendő. A WWF és más civil szervetekkel készülő megújító fejlesztési projektet, 2015. február 1-éig kell a kormányzati szerveknek benyújtania[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]