Ugrás a tartalomhoz

Grassalkovich-kastély (Hatvan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grassalkovich-kastély
Ország Magyarország
Épült1754 és 1763 között
ÉpítészOraschek Ignác, Mayerhoffer András, Jung József
Stíluscopf, barokk
CsaládGrassalkovich család
Hatvany-Deutsch család
Elhelyezkedése
Grassalkovich-kastély (Hatvan)
Grassalkovich-kastély
Grassalkovich-kastély
Pozíció Hatvan térképén
é. sz. 47° 40′ 02″, k. h. 19° 41′ 01″47.667200°N 19.683500°EKoordináták: é. sz. 47° 40′ 02″, k. h. 19° 41′ 01″47.667200°N 19.683500°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Grassalkovich-kastély témájú médiaállományokat.
A kastély

A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. Helyrajzi száma: 2713/4, 3; műemlékvédelmi törzsszáma 9341. A kastély műemléki környezete a déli főbejárat és a római katolikus templom, illetve plébánia közötti, parkosított terület.

Története[szerkesztés]

A középrész és a keleti szárny a gróf Stahremberg Gundacker Tamás földesúr által a 18. század elején építtetett, hatalmas vendégfogadó helyén áll; részben annak felhasználásával épült.

A kastélyt Grassalkovich I. Antal építtette két fázisban:

tervei szerint. Az építkezéshez felhasználták a hatvani vár romjait is.

Későbbi birtokosai a Hatvany-Deutsch család tagjai voltak. Ők helyeztették fel a kocsiáthajtóban, a lépcsőházban és az emeleti díszteremben látható, neobarokk stukkódíszeket.

Mai alakját többszöri felújítás és átépítés eredményeként nyerte el. A második világháborúban a katonák, majd az utána következő évtizedekben a környék lakosai a berendezést széthordták, illetve tönkretették, az épület állaga végzetesen leromlott. A díszfákat és -cserjéket területrendezés ürügyén vágták ki; az egykori park helyén kollégiumot, kórházat, rendelőintézetet, nővérszállást építettek, majd még egy lakótelepet is — a parkból mára csak pár száz négyzetméter zöldterület maradt. Az épületet 1979-ben életveszélyessé nyilvánították.

A felújítás első lépéseként a bal szárnyat hozták használható állapotba, és ott rendezték be az 1980-as évek közepén a Grassalkovich Művelődési Központot. Részletes tervek születtek a Hatvany Lajos Múzeum itteni elhelyezésére is, de erre végül anyagi okok miatt nem került sor.

Az épület külső rekonstrukciójára (beleértve a tetőzet cseréjét is) 1996–2001 került sor.

2012-ben döntés született arról, hogy a kastélyban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kap helyet, amely bemutatja a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését. A kastély felújítását és a park megújítását, amely 3,15 milliárd forintos beruházást jelent, 2014 elején fejezték be.[1] A felújítást 2015-ben ICOMOS-díjjal tüntették ki.[2]

Az épület[szerkesztés]

A kastély bejárata
A Grassalkovich család címere a kastély bejárata fölött
Grassalkovich-kastély (2018)
Vadászati Élménytér a kastélyparkban

Az alápincézett, copf stílusba hajló, késő barokk, U alakú épület egyemeletes, 32 szobával. Homlokzata 62 m hosszú, 8+3+8 tengelyes osztatú. A szárnyépületekhez azok külső sarkainál kétfelől, L alakban földszintes sarokpavilonnal záródó gazdasági szárnyak csatlakoznak.

A felmagasodó homlokzat közepén kosáríves kapu nyílik. Ennek két oldalán egy-egy korinthoszi oszlop áll, rajtuk figurális díszítésként egy-egy félalakos atlasszal, amik egy baluszteres erkélyt tartanak. Az oromzat közepén, a koronázó párkány fölött a Grassalkovich család kőcímere utal az építtetőre. A középrész közepén zsindellyel fedett, kupolaszerű boltozat magasodik. A főépület és a keleti szárny földszintjén a terek boltozatosak, az emeleti helyiségek síkfödémesek. A nyugati szárny a 20. század közepéig faszerkezetes magtártér volt, ma vasbeton födémek osztják fel.

A négyzetes alaprajzú, stukkódíszes díszterem az emeleten van. A nagyterem görög mitológiai jelenetet ábrázoló gipszreliefje csak részlegesen maradt meg. A nagyterem négy sarkában egy-egy lefestett freskót fedeztek fel a kutatók; ezek közül hármat konzerváltak és a Hatvany Lajos Múzeumba szállítottak.

Több más termet is stukkók díszítenek. Egyes helytörténészek szerint a kastélyban kápolna is volt, és ez a földszinten kialakított, csehsüvegboltozatos helyiség lehetett.[3]

A kastély húsz holdas parkját a második világháború előtt értékes növényritkaságok díszítették, főként a Deutsch-Hatvany család jóvoltából. A park középső része franciás jellegű volt, a két szélén angol parkerdővel. A parkban hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad és egy Olaszországból hozatott, díszes szökőkút állt. A 2013- 2014. évi felújítás során az egykori park részleges rekonstruálásra került, ennek során az egykori díszlépcső visszaépült.

Az épületben, annak teljes felújítását követően, 2014-ben nyílt meg a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt. Heves Megyei Hírlap, (2014. március 29.) arch Hozzáférés: 2014. szeptember 11.
  2. Műemlékvédelmi elismerést kapott a hatvani kastély. hatvanonline.hu (2015. április 20.) (Hozzáférés: 2015. április 22.)
  3. A Kastélyspecialista Blog
  4. A múzeum honlapja

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]