Goutroux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Goutroux
Közigazgatás
Régió Vallónia Vallónia
Közösség A belgiumi francia közösség zászlója Francia Közösség
Tartomány Hainaut tartomány zászlója Hainaut
Járás Charleroi járás
Város Charleroi
Irányítószám 6041
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Goutroux (Belgium)
Goutroux
Goutroux
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 24′, k. h. 4° 21′Koordináták: é. sz. 50° 24′, k. h. 4° 21′
A Wikimédia Commons tartalmaz Goutroux témájú médiaállományokat.

Goutroux település a belgiumi Hainaut tartományban található Charleroi város része. A települést, amely területét (2,56 km²) és lakosságát (kb. 3200 fő) tekintve legkisebb a Charleroi járás települései közül, 1977-ben vonták össze a közeli nagyvárossal. Goutrou arról nevezetes, hogy ez fekszik a járásban a legmagasabban, ez a legtisztább és a legtöbb zöldterülettel rendelkező település és a többivel ellentétben a nehézipar hanyatlása után is továbbfejlődött.

A település annak köszönheti létezését, hogy a 19. sz.-ban a közeli Landelies városát két részre osztották. Területén hosszú ideig egy erődítmény állt, a "4 Seigneuries"-nek nevezett területen. A francia forradalmat követő hódításig négy feudális állam volt határos ezzel a résszel.

A 18. sz. során számos farm és vízimalom települt meg a környéken.

Az ipari forradalom és a nehézipar fejlődése során a környékbeli erdők kitermelésével és faszén előállításával foglalkoztak a lakosok. A lendületes ipari fejlődés idején Goutroux-ba (amit akkor "La Bretagne"-nak ismertek) elsősorban a környékbeli bányákban és üzemekben alkalmazott munkások települtek, akik éles ellentétben álltak Landelies polgárias lakosaival - részben ez is eredményezte a két település szétválasztását.

A nehézipar hanyatlásával Goutroux-ban kisebb családi vállalkozások működnek, mint például pékség, szőnyegkészítő műhely.