Google Now

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Now
Google Now Samsung Galaxy S III-on
Google Now Samsung Galaxy S III-on

FejlesztőGoogle Inc.
Első kiadás2012. július 9.
Operációs rendszerAndroid 4.1+ („Jelly Bean”)
KategóriaIntelligens személyi asszisztens
A Google Now weboldala

A Google Now a Google Android operációs rendszerére készült intelligens személyi asszisztens. Az Android natív Google kereső alkalmazásának kiegészítéseként a Google Now természetes nyelvű felhasználói felület (szöveges bevitel és hangfelismerés is) segítségével válaszol meg kérdéseket, tesz javaslatokat és végez műveleteket különböző webszolgáltatásokon keresztül. A felhasználó által explicit módon feltett kérdések megválaszolásán kívül a Google Now a felhasználó keresési szokásaira, helyinformációjára, a pontos időre stb. alapozva kérés nélkül is megpróbál hasznos információkat megjeleníteni. Az Apple Sirijének és a Samsung S Voice Now-jának konkurenciájaként a Google Now elsőként az Android 4.1 „Jelly Bean” változatában jelent meg, a Galaxy Nexus eszközön. A Popular Science a 2012-es Év Innovációjaként nevezte meg.[1]

Az alkalmazás által megjelenített különböző funkciók, „kártyák” köre egyre bővül; a pillanatnyi időjáráson, útforgalmi adatokon, híreken kívül az e-mailek automatikus vizsgálatával pl. az események jegyvásárlási e-mailjeinek automatikus megjelenítésére is kiterjed.

Története[szerkesztés]

2011 végén bukkantak fel az első híradások arról, hogy a Google az Apple Sirijéhez hasonló virtuális asszisztenst fejleszt az Android következő verziójához. Először „Majel” kódnéven futott a projekt Gene Roddenberry felesége, Majel Barrett után, aki a Star Trek-sorozatban és filmekben a számítógép hangját kölcsönözte; egy időben pedig „assistant” volt a kódneve.[2]

A Google Now-t 2012. június 27-én, az Android 4.1 Jelly Bean egyik funkciójaként mutatták be a San Franciscó-i Google I/O konferencián.[3]

A Google Play Store-on keresztül érkezett 2012. október 29-i frissítés vezette be a Gmail-kártyákat.[4] A Google Now a felhasználó Gmail-fiókjából kinyert információkkal felvértezett kártyákat mutat föl, köztük repülési, postaicsomag-követési, étterem- vagy szobafoglalási információkkal. További újdonságok voltak a felhasználó helyén és keresési történetén alapuló mozi-, koncert-, részvényárfolyam- és hírinformációk, továbbá a naptáresemények létrehozása beszéd útján.

A 2012. december 5-i frissítéssel érkezett új kártyák: közeli események; keresés fénykép útján (múzeumban vagy boltban); repülőgép-beszállókártya e-mail alapján (kezdetben csak a United Airlines járatain); időjárás az úticélnál; születésnap-emlékeztetők; a biciklis és gyalogos sporttevékenységek havi összesítői. Az új hangutasításokkal lehetségessé vált Google+-bejegyzés létrehozása, a dalfelismerés és vonalkódok szkennelése.[5]

A Google Now jelenleg más platformokon is tesztelés alatt van, várható megjelenése az Android operációs rendszeren kívül is. 2013. március 21-én Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke bejelentette, hogy a Google elküldte az Apple-nek a Google Now iOS-verzióját, és jelenleg jóváhagyásra vár.[6] A Google Chrome kódjának vizsgálata alapján várhatóan a Google Now-t a Google Chrome asztali változatába is integrálni fogják.[7]

2013. április végén a 3.0-s frissítéssel elérhetővé vált a Google Now iOS eszközökre is.

Funkciók[szerkesztés]

Indítófelület a kezdőképernyőn

A Google Now-t a Google kereső alkalmazás részeként valósították meg. Felismeri a felhasználó ismétlődő tevékenységeit (gyakori helyszínek, ismétlődő naptárbejegyzések, keresések stb.), hogy relevánsabb keresési találatokkal szolgálhasson „kártyák” formájában. A rendszer a Google Knowledge Graph projektjének felhasználásával készült; ez a keresési találatok jelentéseit, a közöttük lévő összefüggéseket elemző, részletesebb találatokat adó projekt volt.[3][8]

A speciális kártyák közé a következők tartoznak:[9][10]

  • Tevékenység-összefoglaló (gyaloglás és kerékpározás az elmúlt hónapban)
  • Születésnapok
  • Események
  • Repülőjáratok
  • Gmail: foglalások eseményekre
  • Gmail: beszállókártya
  • Gmail: repülőjáratok
  • Gmail: szállodák
  • Gmail: csomagok
  • Gmail: éttermek
  • Filmek
  • Hírfrissítés
  • Következő találkozó
  • Fotóhelyszín a közelben
  • Helyek
  • Közérdekű figyelmeztetések
  • Tömegközlekedés
  • Keresett témák
  • Sport
  • Részvények
  • Forgalom
  • Utazás: pénznem
  • Utazás: közeli látnivalók
  • Utazás: otthoni idő
  • Utazás: fordítás
  • Időjárás

Fogadtatása[szerkesztés]

A CNET szakírója, Scott Webster dicsérte a Google Now-t azon képességéért, hogy korábbi bejelentkezési története és helyadatai alapján képes emlékeztetni a felhasználókat eseményekre, és ajánlotta azért is, hogy a felhasználót „azonnali információval látja el tiszta, intuitív módon” anélkül, hogy annak kérnie kellene.[11] Az Ars Technica részéről Ryan Paul kritikusabban írt a Google Now-ról, az egyéb hangvezérelt alkalmazásokban, így a Siriben is gyenge hangfelismerés miatt. Paul azonban azt is megjegyezte, hogy a Google Now esetében be is lehet gépelni a kéréseket.[12]

Egyesek azt kommentálták, hogy a Google Now előrejelző képességei felfedik, hogy „a Google pontosan mennyi információt tárol a felhasználók napi rutinjáról és életviteléről”.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Google Now wins 'Innovation of the Year', runs laps around 'outdated' Siri. BGR, 2012. november 15. (Hozzáférés: 2012. december 26.)
  2. Webster, Scott: Google's project Majel gets more interesting by the day. CNET, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2013. február 15.)
  3. a b Google I/O Day One: Google continues attacks on Apple, Amazon. CNET. (Hozzáférés: 2013. február 15.)
  4. Ravenscraft, Eric: Google Search Updated, Brings New Google Now Cards And Voice Actions - Yes, You Can Set Calendar Events. Android Police, 2012. október 29. (Hozzáférés: 2013. február 15.)
  5. D'Orazio, Dante: Google Now takes on Passbook, adds QR code airport check-in and camera search. The Verge, 2012. december 5. (Hozzáférés: 2012. december 5.)
  6. Hardawar, Devindra: Eric Schmidt: Android & Chrome OS staying separate; Google Now on iOS is up to Apple. VentureBeat, 2013. március 21. (Hozzáférés: 2013. március 22.)
  7. Issue 11412291: Creating a skeleton for Google Now for Chrome implementation.. Chromium Code Review, 2012. december 1. (Hozzáférés: 2013. március 22.)
  8. Google Makes Search 'More Human' with Knowledge Graph”, BBC News, 2012. május 16. (Hozzáférés: 2012. május 18.) 
  9. Kellex: Here is the Complete List of Google Now Cards. Droid Life. DRD Life Inc., 2012. december 5. (Hozzáférés: 2012. december 7.)
  10. Google Now Landing Page. (Hozzáférés: 2015. március 8.)
  11. Webster, Scott: Reading the tea leaves of Google Now. CNET, 2012. július 2. (Hozzáférés: 2012. december 26.)
  12. Paul, Ryan: Review: Android's "Google Now" can teach Siri a few tricks. Arstechnica, 2012. augusztus 13. (Hozzáférés: 2012. december 26.)
  13. Wortham, Jenna: Will Google’s Personal Assistant Be Creepy or Cool?. New York Times Bits Blog, 2012. június 28. (Hozzáférés: 2013. január 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Google Now című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]