Gnutella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Korábban népszerű, mára már elavult file-cserélő peer-to-peer hálózat, amely a csomópontok egyenjogúságán alapul, és jellemzője, hogy egyáltalán nem rendelkezik központi szerverrel. Jelenleg a negyedik legnépszerűbb file-cserélő rendszer, a becslések szerint mintegy 2 millió felhasználóval[forrás?].

Története[szerkesztés]

A Gnutella Justin Frankel-hez és a Nullsofthoz kötődik. A szoftvert 2000 márciusában tették közzé, és mivel hamarosan megjelent a slashdot-on is, aznap rengeteg letöltés történt. Az AOL, akik nem sokkal előtte vásárolták fel a csapatot, másnap leállíttatta a projektet, és levetette a netről. A már letöltött kliensekből azonban sikerült visszafejteni a protokollt, amely 0.4-es verziószámmal nagyszámú Open Source kliens alapja lett.

Működése[szerkesztés]

A Gnutella a Napsterrel és a Kazaa-val ellentétben tényleg teljesen elosztott rendszer, minden kitüntetett központi szerver nélkül. A csomópont felcsatlakozáskor egy előre meglévő listából választ egy belépési pontot, ahol csatlakozik a rendszerhez. Ez alapján később más csomópontokhoz is épít ki kapcsolatot. A szomszédok száma tipikusan 10 és 20 között van. A fájlok keresése elárasztásos módszerrel történik, tehát a keresést minden szomszédos csomópont irányába továbbítják a csomópontok. Amennyiben bárhol megtalálható a keresett fájl, akkor megy vissza egy válasz és megkezdődhet a letöltés már közvetlenül a letöltő és feltöltő pontok között. Az újabb verziókban lehetőség van párhuzamos letöltésekre, tehát ugyanazt a fájlt több helyről párhuzamosan is töltheti le a kliens. Az elárasztásos technikának jelentős hátránya, hogy exponenciális forgalom-növekedést eredményez. Az elviselhető forgalom és belátható keresési idő miatt ezért 7-8 továbbítás után kiveszik a csomagot a hálózatból, emiatt viszont a keresés csak a hálózat egy részét éri el.

A Gnutella hálózat jelentős szervezési előnye, hogy teljesen elosztott, így nem lehet néhány szerver lefoglalásával megszüntetni, mint a Napstert.

A protokoll[szerkesztés]

A 0.4-es protokoll az alábbi csomagokat írja le:

  • ping: a csomópontok felderítésére
  • pong: a pingre érkező válasz
  • query: egy fájl keresése
  • query hit: válasz a query-re, ha találat van (negatív válasz nem érkezik, így nem generálódik ebből felesleges forgalom)
  • push: letöltési kérés egy tűzfal mögül

Ezeket a rendszer keresésre és hálózatkarbantartásra használja. A fájlok átvitele HTTP segítségével történik. A 0.4-es protokollt 0.6-os váltja fel.

Szoftverek[szerkesztés]

Név Platform Licenc
Acqlite Mac OS X GNU GPL
Apollon Unix/KDE GNU GPL
BearShare Microsoft Windows zárt forrás
Cabos Java GNU GPL
CocoGnut RISC OS Freeware
FrostWire Java GNU GPL
giFT Unix, Microsoft Windows, Mac OS X, AmigaOS GNU GPL
Gnucleus Microsoft Windows GNU GPL, GNU LGPL
gtk-gnutella Unix GNU GPL
iMesh Microsoft Windows zárt forrás
KCeasy Microsoft Windows GNU GPL
Kiwi Alpha Microsoft Windows zárt forrás
LimeWire Java GNU GPL
Mutella Unixlike GNU GPL
Phex Java GNU GPL
Poisoned Mac OS X GNU GPL
Qtella Unix GNU GPL
Shareaza Microsoft Windows GNU GPL
Symella Symbian OS GNU GPL
XFactor Mac OS X Nyílt forrás
XNap Java GNU GPL

A fejlesztők fóruma[szerkesztés]

A Gnutella Developers Forum (GDF) (magyarul: Gnutella Fejlesztők Fóruma) egy nyílt fórum, ahol a Gnutella fejlesztői megbeszélhetik javaslataikat és fejlesztési ötleteiket a Gnutella protokollról.

A Nullsoft eredeti Gnutella oldalának bezárása után alakult az eredeti fejlesztők kezdeményezésére, azóta a Gnutella fejlesztésében központi helyet foglal el.

További információk[szerkesztés]