Gláfkosz Klirídisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gláfkosz Klirídisz
Gláfkosz Klirídisz (balra) 1994-ben
Gláfkosz Klirídisz (balra) 1994-ben
A Ciprusi Köztársaság 4. elnöke
Hivatali idő
1993. február 28. – 2003. február 28.
ElődJórgosz Vaszilíu
UtódTásszosz Papadópulosz
A Ciprusi Köztársaság ideiglenes elnöke
Hivatali idő
1974. július 23. – 1974. december 7.
ElődNíkosz Szampszón
UtódIII. Makáriosz
A Ciprusi képviselőház 1. elnöke
Hivatali idő
1960. augusztus – 1976. július 22.
UtódTásszosz Papadópulosz

Született1919. április 24.
Nicosia, Ciprus
Elhunyt2013. november 15.
Nicosia, Ciprus (94 évesen)
PártDIKO

SzüleiIoannis Clerides
HázastársaEirini Kliridou
GyermekeiKeti Clerides
Foglalkozás
Iskolái
Vallásortodox keresztény

DíjakGrand Cross of the Order of the Redeemer

Gláfkosz Klirídisz aláírása
Gláfkosz Klirídisz aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Gláfkosz Klirídisz témájú médiaállományokat.

Gláfkosz Joánnu Klirídisz[3] (görög betűkkel: Γλαύκος Ιωάννου Κληρίδης; Nicosia, 1919. április 19. – Nicosia, 2013. november 15.[4]) ciprusi görög-ciprióta politikus, a Ciprusi Köztársaság negyedik elnöke.

Fiatalkora, politikai pályájának kezdete[szerkesztés]

Klirídisz egy ciprusi politikus és ügyvéd, Jánnisz Klirídisz legidősebb fiaként született Nicosiában. Iskoláit a fővárosban végezte, a Pangíprio Gimnásziónban érettségizett. A második világháború alatt a Brit Királyi Légierőnél teljesített szolgálatot. 1942-ben gépét lelőtték Németország fölött és hadifogságba került, ahonnan csak a háború végén szabadult ki.[5] 1946-ban megnősült, házasságából egy lánya született.

A háború után jogot tanult a londoni King's College-ban, majd Cipruson jogi pályára lépett. A britek ellen, Ciprus önállóságáért küzdő EOKA tagja lett.[5] Ebben az időben számos EOKA-tag jogi védelmét ellátta, illetve nevéhez fűződik egy a dosszié összeállítása, amelyben a Brit Birodalom ciprusi emberi jogsértéseit gyűjtötte össze.

Klirídisz részt vett a Ciprus függetlenségéről folytatott tárgyalásokon (így például az 1959-es London Konferencián), és a függetlenséghez vezető átmeneti időszak során (1959-1960) igazságügy miniszteri posztot töltött be.[5] Ebben az időben az alkotmányról dönteni hivatott bizottság görög ciprióta delegációjának vezetője is volt.

1960 júliusában a választások során bekerült a megalakuló képviselőházba, amely első elnökévé választotta.[5] Ezt a posztot egészen 1976. július 22-ig betöltötte.

Szerepvállalása a ciprusi puccs idején[szerkesztés]

1974 július 15-én Görögországhoz hű katonatisztek puccsot hajtottak végre Cipruson, elűzték a törvényes elnököt, III. Makáriosz érseket, és helyére Níkosz Szampszónt ültették. A puccsra válaszul és a török kisebbséget fenyegető veszélyre hivatkozva Törökország lerohanta Ciprust és megszállta a sziget északi harmadát.

Nyolc nappal később a puccsisták megbuktak és Sampson távozni kényszerült. Klirídisz 1974 július 23-án az alkotmány rendelkezései szerint átvette az államelnöki funkciókat és Makáriosz december 7.-i visszatéréséig vezette az országot. Később az elnök és a képviselőház egyaránt köszönetet mondott Klirídisznek helytállásáért. Kritikusai ugyanakkor szemére vetik, hogy átmeneti elnöksége alatt a demokratikus jogok nem lettek teljesen helyreállítva.

A DISY megalapítás és az elnöki mandátum[szerkesztés]

1976-ban Klirídisz hozta létre Ciprus egyik meghatározó jobboldali pártját, a Demokrata Tömörülést (Dimokratikósz Szinajermósz), amelynek jelöltjeként hat alkalommal indult a ciprusi elnökségért. 1993-ban és 1998-ban elnökké választották. 2003-ban azonban elvesztette a versenyt Tásszosz Papadópulosszal szemben.

Pályafutása vége felé népszerűségén csorbát ejtett, hogy elkötelezett támogatója volt a Ciprus egyesítésére kidolgozott Annan-tervnek, amit azonban egyes kitételei miatt a görög-ciprióták 65%-a elutasított a népszavazáson.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 15 Νοεμβρίου 2013: Έφυγε από τη ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης (görög nyelven), 2018. november 15. [2019. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
  2. Cyprus loses a statesman: Ex President Glafcos Clerides dies (angol nyelven), 2013. november 15. [2019. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
  3. A kettőzött mássalhangzók a ciprusiban nem egyszerűsödnek, lásd egyébként: WP:GÖRÖG.
  4. Glafcos Clerides: Man who steered Cyprus into EU dies (angolul)
  5. a b c d Encyclopædia Britannica,Glafcos Ioannou Clerides

Források[szerkesztés]