Glimmlámpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
NE-2 típusú glimmlámpa, ami váltakozó árammal működik.

A glimmlámpa (vagy parázsfénylámpa) egy miniatűr gázkisüléses fényforrás. A lámpa általában egy kis üvegburából áll, amelyben neon, Penning-keverék és egyéb gázok kis nyomású gázkeveréke található, valamint két elektróda (egy anód és egy katód). Amikor elegendő feszültség és elegendő áram van jelen az elektródák között, a lámpa narancs színű fényt (azaz parázsfényt) bocsát ki. A parázsfénylámpát széles körben használják jelzőlámpának, kijelzőkön az elektronikus eszközökben és egyéb berendezésekben.

Története[szerkesztés]

Leírás[szerkesztés]

Alkalmazása[szerkesztés]

Kijelző[szerkesztés]

Az elosztó kapcsolója glimmlámpás kijelzővel.

A kis glimmlámpák legelterjedtebb alkalmazási területe a bekapcsolt állapot kijelzése az elektronikus berendezéseknél és készülékeknél, köszönhetően az alacsony fogyasztásának, hosszú élettartamának, illetve annak, hogy képes hálózati feszültségen működni. A legtöbb kis glimmlámpa (indikátor méretű), mint például a közönséges NE-2, ennek a működtető feszültsége mintegy 90 volt.

Photograph of.
DC (baloldalt és középen) és AC (jobboldalt) NE-2 típusú glimmlámpák

Amikor egyenárammal (DC) üzemeltetjük, csak a negatív töltésű elektród (katód) fog világítani. Amikor pedig váltakozó árammal (AC) akkor, mindkét elektróda világítani fog (váltakozó fél ciklusban). A glimmlámpa jellemzői, hogy a soros ellenállások kényelmes és olcsó feszültségtesztelők és meghatározható velük, hogy egy adott áramnem AC vagy DC, és ha DC, akkor a polaritás pontokat ki lehet vele vizsgálni.

Feszültségszabályozás[szerkesztés]

Kapcsoló elem / oszcillátor[szerkesztés]

Érzékelő[szerkesztés]

Betű-szám kijelző[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Színek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neon_lamp című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.