Glass Beach (Fort Bragg, Kalifornia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Glass Beach
Glass Beach Fort Bragg.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Kalifornia
Elhelyezkedése
Glass Beach (Kalifornia)
Glass Beach
Glass Beach
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 39° 27′ 13″, ny. h. 123° 48′ 47″Koordináták: é. sz. 39° 27′ 13″, ny. h. 123° 48′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Glass Beach témájú médiaállományokat.
Glass Beach partszakasz

Glass Beach egy a tengerben legömbölyített üvegkavicsokkal borított partszakasz a Csendes-óceán partján, az USA Kalifornia államában. Az egyik legszebb ilyen part Fort Bragg város közelében, a MacKerricher Nemzeti Parkban található. A hullámverés a városi hulladékot csiszolta kavicsokká.

Története[szerkesztés]

Fort Bragg lakosai a 20. század elején a parti sziklákon túl, az árapályzónában rakták le a háztartási szemetet, ebből alakult ki a mai Glass Beach. A terület abban az időben a Union Lumber Company tulajdona volt. A szemét térfogatának csökkentésére azt időnként felgyújtották. A parti kavicsréteg üvegekből, kiselejtezett háztartási gépekből és a roncsautók üvegeiből keletkezett.

1967-ben a területet lezárták; azóta nem hordanak oda szemetet. A keletkezett károkat különböző eljárásokkal igyekeznek felszámolni.

A partot nemcsak az emberek változtatták, de a tenger is: a hullámzás a hulladék egy részét elmosta. Az eldobott üvegek kis, sima, színes csecsebecsékké alakultak; ma ezek a kavicsok borítják a tengerpartot.

1998-ban az ingatlan tulajdonosa úgy döntött, hogy Glass Beach-et meg kell nyitni a nyilvánosság számára. Ötéves tisztítási folyamat után az ingatlan állami tulajdonba került. 2003-ban, a tisztítás befejezését követően a Kaliforniai Nemzeti Parkhoz került, a MacKerricher Nemzeti Park részeként.

Idegenforgalom[szerkesztés]

A partot gyakran látogatják turisták. A tisztogatás befejeztével a látogatók hamarosan felfedezték a szép, formás üvegdarabokat, így az üvegkavicsok száma lassan fogyni kezdett. Mielőtt az érdekes part eltűnt volna, védetté vált. Az üvegkavicsokat már tilos elvinni, de sokan még mindig ezekkel szeretnék gyarapítani kuriózumgyűjteményüket.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Glass_Beach_(Fort_Bragg,_California) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Glass Beach (Fort Bragg, California)
A Wikimédia Commons tartalmaz Glass Beach (Fort Bragg, Kalifornia) témájú médiaállományokat.