Ghiţă Pop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ghiţă Pop, magyarosan Pop György (Nagyludas (Szeben megye), 1864. december 29.Bukarest, 1915. február 22.) bölcseleti doktor, román görögkeleti főgimnáziumi tanár.

Élete[szerkesztés]

Szülőhelyén végezte a gimnáziumot és teológiát; azután a bölcseletet a budapesti egyetemen hallgatta, ahol bölcseleti doktorrá avatták. Főgimnáziumi tanár lett Brassóban, ahol a román és német nyelvet tanította. Egy iskolai ünnepély alkalmával a nemzetiségi felébredésről alkalmi előadást tartott Educaţiunea naţionala címmel (Tribuna, 1892); ezért a kormány követelte elmozdíttatását, mely 1892. december 24-én kelt érseki rendelettel megtörtént. Romániába ment, ahol a kormánytól ösztöndíjat kapott, hogy a német filológiában kiképezhesse magát. 1895-ben visszatért Romániába és a bukaresti Mihaiu-Viteazul gimnáziumban a német nyelv rendes tanára lett, egyszersmind a német nyelv és irodalom magántanára az ottani egyetemen. A Corona Romaniei lovagja volt.

Több német és román folyóiratban közölt irodalom-esztétikai cikkeket; az Ung. Revueben (1891. Über den Ursprung des Argyrus-Märchens).

Munkái[szerkesztés]

  • Horia. Tört. tragédia 5 felvonásban. Budapest, 1891. (Versben.)
  • Gramatica limbei germane. Bukarest, 1897.
  • Limba germană pentru primul an de studii. Bukarest, 1899.
  • Povăţuitorul la predarea limbei germane. Bukarest, 1899.
  • Limba germană pentru al doilea an de studiu. Bukarest, 1901.
  • Geografia peninsulei balcanice pentru scolele române din Macedonia. Bukarest, 1902.

Források[szerkesztés]