Georg Christoph Wagenseil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georg Christoph Wagenseil
Életrajzi adatok
Született1715. január 29.
Bécs
Elhunyt1777. március 1. (62 évesen)
Bécs
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerorgona
Tevékenységzeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Georg Christoph Wagenseil témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Georg Christoph Wagenseil (Bécs, 1715. január 29.Bécs, 1777. március 1.) osztrák zeneszerző, a bécsi iskola egyik legjelentősebb képviselője.

Élete[szerkesztés]

Egy augsburgi kereskedőcsalád fiaként született Bécsben. Zenei tanulmányait 1736-tól Johann Joseph Fux ösztöndíjas tanítványaként kezdte a bécsi Hofkapellében. Tanulmányai befejeztével Mária Terézia lányainak zongoratanára, majd 1739-től a császárnő udvari zeneszerzője lett. 1741 és 1750 között az anyakirályné, Erzsébet Krisztina zenekarának orgonistája és csembalistája volt.

Leopold Mozart jegyezte fel 1761-ben, hogy Wolfgang három nappal az 5. születésnapja előtt Wagenseil-zongoradarabot tanult meg.[1] 1762-ben a Schönbrunni kastélyban adott koncertet a gyermek Mozart. Az előadás előtt hívatta Wagenseilt, és arra kérte, hogy lapozzon, mert a mester művét fogja előadni.[1]

Operáinak hatása leginkább Christoph Willibald Gluck műveiben lelhető fel. Tanítványai közé tartozott többek között Johann Baptiste Schenk és Franz Xaver Duschek. Operáit, kórus- és koncertműveit, szimfóniáit és zongoraműveit egész Európában előadták.

Nyomtatásban megjelent művei:

  • Suavis artificiose elaboratus musicus continens VI parthias selectas ad clavicembalum compasitas (Bamberg, 1740)
  • 18 diverteminti cembalum op. 1-3 (Bécs, 1753)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b *Stefan Zednik: Komponist Georg Christoph Wagenseil (német nyelven). Deutschlandradio Kultur. (Hozzáférés: 2017. február 23.)

Források[szerkesztés]