Genius könyvkiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Genius könyvkiadó
Típus könyvkiadó
Alapítva 1920
Megszűnt 1933
Genius könyvkiadó (Magyarország)
Genius könyvkiadó
Genius könyvkiadó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 05′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 05′ 52″

A Genius-kiadó 1920-ban alakult, Káldor Miksa kezdeményezésére. A kiadó irodalmi vezetője Bálint Lajos (1886–1974) lett, ő kapta meg a könyvkiadói program, könyvkiadói arculat kidolgozásának a feladatát. Bálint Lajos, aki 1915-től kezdve a budapesti Nemzeti Színházban volt színházi titkár és dramaturg, megfelelő választásnak bizonyult. S még ha csupán 4 évet töltött is el a kiadónál, a kiadványok színvonalát magas szintre emelte fel.

A működés évei[szerkesztés]

A kiadó eleinte a Löbl nyomdával dolgozott, viszont a kiadványok típusain nem tudtak megegyezni. Löblék alacsonyabb színvonalú, de jobban eladható műveket akartak kiadni, míg Káldor szerint az igényes műveknek sokkal nagyobb keletje van. Így a kezdeti együttműködést felrúgva az alapítónak új nyomda után kellett nézniük. Végül sikerült megnyerniük a Magyar Papír és Vegyipari Gyárat.

A művek más nyomdákból is napvilágot láttak. Leginkább Gottermayer Nándor nyomdájában készültek, később beszállt a Franklin, a Globus és többek között a Hungaria nyomda is.

A kiadó sorsa[szerkesztés]

Lantos Adolf - könyvkereskedőként és antikváriusként fejtett ki értékes kiadói munkásságot a két háború között- 1930-ban megszerezte a Genius Könyvkiadó Rt.-t. A Genius könyvkiadó fölhasználva Móra harmincéves írói jubileumát (1932) indította meg a Móra Ferenc munkái - jubileumi díszkiadás című, egységes fekete kötésű sorozatot.1933-ban beolvadt a Révai Testvérek irodalmi Rt-be.

Több jelentős sorozatot jelentetett meg (lásd lent), és a jelentős írókat olyan emberek fémjelezték, mint: József Attila, Babits Mihály, külföldiek közül Puskin, Ibsen, Rilke.

[1]

Könyvsorozataik[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Új magyar irodalmi lexikon I. (A–Gy). Főszerk. Péter László. Budapest: Akadémiai. 1994. ISBN 963-05-6805-5  
  • Szíj Rezső: A Genius-lantos Kiadó in: Magyar Könyvszemle, LXXXV. évfolyam, 1969/4 392-397
  • Magyar életrajzi lexikon Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994