Genadendal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genadendal
Ország Dél-afrikai Köztársaság
TelepülésTheewaterskloof Local Municipality
Terület3,97 km2
Elhelyezkedése
Tszf. magasság252 m
Genadendal (Dél-afrikai Köztársaság)
Genadendal
Genadendal
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 34° 02′, k. h. 19° 33′Koordináták: d. sz. 34° 02′, k. h. 19° 33′
A Wikimédia Commons tartalmaz Genadendal témájú médiaállományokat.

Genadendal település a Dél-afrikai Köztársaságban, Western Cape tartományban, 90 percnyi autóútra a fővárostól, Fokvárostól keletre. A település lakossága mintegy 5 600 fő, területe 3,97 km². A település a Riviersonderend-hegység lábainál helyezkedik el. A település eredeti neve Baviaans Kloof volt.[1]

Története[szerkesztés]

A települést 1738-ban alapították. Ez volt Dél-Afrika első olyan települése, ahol az európaiak missziós tevékenységet folytattak. A legelső misszionárius a német Georg Schmidt volt, aki a cseh Herrnhuti testvérgyülekezet képviselője volt. 1738. április 23-án letelepedett Baviaans Kloofnál, a Sonderend-folyó völgyében és elkezdte a hittérítést a khoikhoi népcsoport körében.[2] Mivel a megtérítetteket nem regisztrálta semmilyen formában, ezért hét év után el kellett hagynia Baviaans Kloofot és egyben az országot.[2] Bernhard Krüger: "The Pear Tree Blossom. The history of the Moravian Church in South Africa" című könyve erről a hittérítő munkáról szól.

A Genadendal rezidencia, mely a fokvárosi rezidenciája a dél-afrikai elnöknek, a településről kapta a nevét.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Genadendal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Dictionary of Southern African Place Names (Public Domain). Human Science Research Council
  2. a b New History of South Africa. Tafelberg, 98-99. o. (2007. április 26.) 
  3. Weber, Rebecca. „Revisiting Nelson Mandela's Genadendal”, USA Today , 2013. december 11. (Hozzáférés: 2015. december 6.)