Sonderend-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sonderend-folyó
A folyó Riviersonderend mellett
A folyó Riviersonderend mellett
Közigazgatás
Országok Dél-afrikai Köztársaság Dél-afrikai Köztársaság
Földrajzi adatok
Forrás Theewaterskloof község
Torkolat Breede-folyó, (Theewaterskloof község)
d. sz. 34° 04′ 20″, k. h. 20° 17′ 09″Koordináták: d. sz. 34° 04′ 20″, k. h. 20° 17′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sonderend-folyó témájú médiaállományokat.

A Sonderend-folyó egyik ága Theewaterskloof község nyugati részén ered az 1435 méter magas Landroskop-csúcstól keletre. Másik ága a Triplet-csúcs 1516 méter magas kiemelkedésétől keletre ered, Stellenbosch területén. Nevének jelentése a véget nem érő folyó. A Breede-folyó egyik legjelentősebb mellékfolyója. A helyiek úgy tartják, hogy Riviersonderend falu a folyóról kapta nevét.

1673-ban Willem ten Rhyne a folyóra a latin "sine fine flumen", azaz a vég nélküli folyó néven hivatkozott. 1707-ben a Holland Kelet-indiai Társaság mezőgazdásza, Jan Hatogh "Kanna-kan-kann", azaz szintén a vég nélküli folyó jelentésű kifejezéssel hivatkozott e vízfolyásra.[1][2]

A folyó felduzzasztásával hozták létre a Theewaterskloof-gátat 1978-ban. A tározó vize adja a Dél-afrikai Köztársaság fővárosának, Fokvárosnak az egyik fő ivóvízforrását. A folyó vize keresztülfolyik a Hottentots Természetvédelmi Területen.[3] A folyó az R 321-es főútvonaltól északra éri el a Theewaterskloof-gát víztározóját, Villiersdorpnál. Genadendaaltól délre ível át az R406-os főút hídja a folyó felett. Innentől a folyó vonalát követi a főút majdnem Riviersonderendig. A folyóba torkollik Greytonnál a Gobos-folyó. Riviersonderendtől kezdve az N2-es autópálya követi a folyó partvonalát, majd végül eléri a Breede-folyót.

Part menti települések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sonderend River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Welcome to Riviersonderend !!!. riviersonderend.co.za. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  2. http://www.tanap.net/content/activities/documents/resolutions_Cape_of_Good_Hope/introduction_english/38.htm
  3. Openstreetmap. openstreetmap.hu. (Hozzáférés: 2018. január 26.)