Garay tér (Szekszárd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garay tér
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésSzekszárd
VárosrészBelváros
NévadóGaray János
Korábbi neveiZöldkút tér
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Garay tér (Szekszárd belvárosa)
Garay tér
Garay tér
Pozíció Szekszárd belvárosa térképén
é. sz. 46° 20′ 56″, k. h. 18° 42′ 02″Koordináták: é. sz. 46° 20′ 56″, k. h. 18° 42′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Garay tér témájú médiaállományokat.

A Garay tér Szekszárd egyik tere a belvárosban.[1][2]

1881-et megelőzően a teret Zöldkút térnek nevezték, a 19. században a közepén állt kútról. Ma a kút helyén Garay János költő Szárnovszky Ferenc szobrász készített szobra van, amelyet 1898. június 5-én leplezték le. Alkotója Barabás Miklós alkotásából indult ki. A bronzszobrot a párizsi Gruet-cég öntötte ki, talapzatát Hector d’Espona műépítész tervezte, késő reneszánsz stílusban. Garay alakja előtt, a talapzatnál Köllő Miklós szobrász alkotása, egy nőalak babérágat ad Garay Jánosnak. A relief a nagyot mondó Háry Jánost örökíti meg, akit az 1843-as a költő Az obsitos című darabja révén lehet ismerni. A talapzaton emellett két idézet olvasható és leghíresebb verseinek címei (Árpádok, Kont, Hunyadi László, Mátyás király Gömörben, Bezerédj, a másik oldalon Csörgetó, A magyarok Mózese).

A Garay téren található a Magyarországon egyedülálló Német Színház, melynek épülete eredetileg mozinak készült, szecessziós stílusban, később modernné alakították át. Itt áll a Szekszárd szálló, amelyet Lechner Ödön épített. Emellett meghatározza a tér arculatát az Augusz-ház. Építtetője Augusz Antal, akinél Liszt Ferenc vendégségben többször is megfordult.

2006-ban adták át az új körpanorámát. 300 000 000 forintból készítették el a Garay tér rekonstrukcióját, a sétálóutca átépítése 2005-ben fejeződött be; az utat, a járdát, a közműveket, a teraszsort újra fektették. A kivitelező a 2005 konzorcium volt, amelynek tagja a Betonút Rt. és az Alisca Bau Rt.

A Garay téren és a sétálóutcán szokták megrendezni a Szekszárdi Szüret Felvonulását.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]