Game Dev Tycoon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Game Dev Tycoon
Fejlesztő Greenheart Games
Kiadó Greenheart Games (Steamen kívül)
Valve Corporation (Steam)
Platformok Microsoft Windows, Windows RT, Mac OS X, Linux
Kiadási dátum 2012. december 10. (Steamen kívül)
2013. augusztus 29. (Steam)[1]
Műfaj gazdasági szimulátor
Játékmódok Single-player
USK-besorolás USK 0
Adathordozó Letöltés
A Game Dev Tycoon weboldala

A Game Dev Tycoon egy 2012. december 10-én megjelent, gazdasági szimulációs videójáték.[2] A programban a játékos videójátékokat fejleszthet és adhat ki. A Game Dev Tycoont a Kairosoft korábbi programja, a Game Dev Story ihlette,[3] így a kritikusok sok hasonlóságot fedezhettek fel a két játék közt.[4] A Game Dev Tycoont a 2012 júliusában, két testvér - Patrick és Daniel Klug - által alapított Greenheart Games készítette.

Kalózkodás ellenes kiadás[szerkesztés]

A játék fejlesztői egy különös kalózkodás elleni módszert használtak a Game Dev Tycoon esetében. Mivel Patrick Klug - a Greenheart Games egyik alapítója - tisztában volt vele, hogy játékukat sokan fogják letölteni torrenten keresztül, készített egy előre feltört változatot a játékból, és feltöltötte azt több torrentoldalra. A játék szinte mindenben megegyezett az eredeti változattal, azt leszámítva, hogy a játék folyamán a játékos a következő üzenetet kapja:

Főnök, úgy tűnik, hogy bár rengetegen játsszák a játékunkat, ahelyett hogy megvásárolnák, sokan a tört verziót töltik le. Ha a játékosok nem veszik meg a játékot, előbb vagy utóbb csődbe megyünk." - Greenheart Games, Game Dev Tycoon”

Ezt követően a tört verzióval játszó játékosok a kalózkodás miatt folyamatosan veszteni kezdik a pénzüket és végül tönkremennek.[5]

Fejlődés[szerkesztés]

A játékos karrierjét egy garázsban kezdi az 1980-as években. Ekkor még nincsenek alkalmazottak, és a pénzügyi, valamint a választási lehetőségek is korlátozottak. Az idő múlásával új játékokat fejleszthetünk új műfajokban, új platformokra; elkészíthetjük új videójáték-motorunkat; illetve a fejlesztői képességeink is javulnak. Az új konzolok megjelenésekor licencet kell vásárolnunk, hogy fejleszthessünk a platformokra. A játékban valós életből származó konzolok szerepelnek, de a védjegyek miatt megváltoztatott nevekkel, mint például GS, PlaySystem, mBox, vagy grPad. A játék előrehaladtával a játékosnak lehetősége nyílik nagyobb irodába költözni, és alkalmazottakat felvenni. Az egymillió dolláros vagyon elérése fontos mérföldkő a játékban, hiszen ekkor költözhetünk a legfejlettebb irodába. Itt bizonyos követelmények teljesítése után már lehetőség nyílik külön K+F labor üzemeltetésére, ahol kifejleszthetjük az MMO rendszert, vagy Steamhez hasonló online játékboltot; de saját konzolt is alkothatunk.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék pozitív értékeléseket kapott. Sokan kiemelték jó ár-érték arányát, valamint a történelmileg hiteles fejlődést a játék 30 éve alatt. Az International Business Times 10-ből 9 pontot adott a játéknak,[6] a Metacritictől pedig 69 pontot kapott.[7]

Források[szerkesztés]

  1. Game Dev Tycoon arrives on Steam August 29.
  2. Game Dev Tycoon Changelog. Greenheart Games. (Hozzáférés: 2013. május 30.)
  3. About Greenheart Games. Greenheart Games. (Hozzáférés: 2013. december 28.)
  4. Wilson, Evan: Game Dev Tycoon Review. Game Freaks 365. [2013. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 13.)
  5. April 30th, 2013 at 12:54 pm: Australian Game Developer Trolls Internet Pirates. Aussie-gamer.com, 2013. április 30. [2013. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 14.)
  6. Mobile game of the week - Game Dev Tycoon. (Hozzáférés: 2013. május 30.)
  7. Metacritic: Game Dev Tycoon. (Hozzáférés: 2013. május 30.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Game Dev Tycoon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.