Gabry Ponte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gabry Ponte
Életrajzi adatok
Születési név Gabriele Ponte
Született 1973. április 20. (50 éves)
Moncalieri, Olaszország
Pályafutás
Műfajok Italo dance, Dance, Electro house
Aktív évek 1998-jelenleg
Kapcsolódó előadó(k)

Eiffel 65

Julissa Veloz, Pitbull, Shaggy
Tevékenység DJ
Kiadók Dance and Love, Ultra Records

Gabry Ponte weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gabry Ponte témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gabriele "Gabry" Ponte (Torino, 1973. április 20. –) olasz DJ, leginkább az Eiffel 65 dance csapat tagjaként vált ismertté. Amikor az Eiffel 65 népszerű lett a 90-es évek végén, ő is híres lett, és később feldolgozta a "Geordie"-t (eredetileg Fabrizio De André dala volt ugyanezzel a címmel) Stefania Piovesan vokalistával, és kiadta a "Time to Rock"-ot és a "Got to Get"-et, majd a "La Danza delle Streghe" (A boszorkányok tánca) című dalát. Számos ismert dal remixét készítette el, mint pl. Gianni Togni-tól a "Giulia"-t. 2005-ben Ponte bejelentette, hogy különválva az Eiffel 65-tól, egyedül szeretné folytatni karrierjét. 2006-ban megalapította és még mindig irányítja a Dance and Love-ot, napjaink egyik legjelentősebb független olasz lemezkiadóját. Nemrég megalapította a Tacabro-t, az első kislemezük, a Tacata' 2012-ben jelent meg. 2012-ben Gabry Ponte megjelentette Pitbull és Sophia del Carmen közreműködésével készült "Beat on My Drum"-ot, ami a 11. helyet szerezte meg az amerikai Hot Dance Club Songs toplistán. 2014-ben a "Buonanotte Giorno" című száma a nyár slágere lett Olaszországban, és listavezető sláger lett az iTunes-on. Ugyanebben az évben a DJ Mag brit magazin Top 100 lemezlovas szavazásán a 61. helyet szerezte meg.

Zenei karrier[szerkesztés]

Gabry Ponte DJ-ként kezdte karrierjét a BlissCorporation kiadónál 1993-ban, majd 1995-ben a saját lemezkiadójánál, az akkori Worldbus Records-nál kezdett dolgozni. A kiadó elsődleges célja az volt, hogy újraértelmezze különböző előadók akkori és a régebbi dalait modern dance stílusban. A BlissCorporation számos előadót tett ismertté, mint például a Full Sex, a Karmah, a Funktastica és a Sangwara, ami Gabry Ponte egyik projektje volt. Három év elteltével a Worldbus Records névváltoztatás után Piranha Records-ként kezdett működni, és a háromtagú Eiffel 65 tagjaként Gabry Ponte részt vett a "Blue (Da Ba Dee)" című dal elkészítésében. A BlissCorporation alá tartozó lemezkiadó, a Skooby Records adta ki. A dal népszerű lett Olaszországban és a BlissCorporation első Európán kívül is megjelent dala lett, egyben világsláger. Az Eiffel 65 elkészítette Europop című albumát, ami szintén nagyon sikeres lett. 6 évvel később, 2 album és 10 kislemez után az Eiffel 65 feloszlott, Gabry Ponte azonban maradt a BlissCorporationnél folytatva szólókarrierjét, számos kislemezt adott ki és az olasz zenei élet aktív résztvevője maradt. Ponte újra csatlakozott az Eiffel 65-hoz 2010 júniusában.

Sangwara[szerkesztés]

A Sangwara projekt, Gabry Ponte lemezkiadója, a Worldbus Records gondozásában indult el az 1990-es évek végén. Ez volt az egyetlen ami Pontéhoz köthető, és ez hozta a legtöbb slágert a kiadónak. Először Coolio "Gangsta’s Paradise" című számának a feldolgozását adták ki, ami jó fogadtatást kapott Olaszországban és Spanyolországban, ezt követte Roberta Flack "Killing Me Softly"-jának remake-je, amit később a Fugees is feldolgozott. Ez lett a legnépszerűbb Sangwara-szám abban az időben és videóklip is készült hozzá. Ezt követte a Queen egyik klasszikusa, a "Bohemian Rhapsody" remake-je, ezt nemrég a The Braids is újraértelmezte. Ez nem lett megasláger és ma már nehezen hozzáférhető. 1997 elején negyedik, egyben utolsó feldolgozásuk, a No Doubt Don’t Speak című dala volt. Ez még a "Killing Me Softly" sikerét is felülmúlta, és valamennyi európai országban kiadták CD-n. Alig 1 év kihagyás után megjelent az utolsó Sangwara-szám, a "Find A Way", ez egy eredeti dal volt és 4 remix-szel adták ki. Abban az időben szűnt meg a Worldbus Records és ez a Sangwara végét is jelentette. A Sangwara kétéves pályafutása után az eredeti tagok, Gabry Ponte, MTJ Capuano és Claire Thomas vokalista gyakran összedolgozott különböző előadókkal és kiadott dalokat. Jeffrey Jey két dalban énekelt, és egy dal erejéig Joe Fancey amerikai rapper is közreműködött. Simone Pastore a Da Blitz-ből, aki a BlissCorporation közismert alakja, a produkciós munkálatokban és a mixek elkészítésében nyújtott segítséget. Végső soron, Gabry Ponte a Sangwara-val beírta magát a könnyűzene történetébe.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gabry Ponte című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.