GALSI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A GALSI gázvezezék útvonala

A GALSI (olaszul Gasdotto Algeria Sardegna Italia) tervezett csővezeték, amely Algériából szállít majd földgázt Szardínia szigeten keresztül az olasz félszigetre.

Útvonala[szerkesztés]

A földgáz az algériai Hassi R'mel mezőiről indul, ahonnan egy 640 kilométeres vezetékszakaszon fog majd eljutni a Földközi-tenger partján lévő Koudiet Draouche-ba. Innen 285 kilométer hosszúságú vezetéket fektetnek a tengerbe Szardíniáig. A szigeten Porto Bottétól mintegy 300 kilométeren fut majd a vezeték szárazföldön Olbiáig, ahonnan újabb, 280 kilométeres tenger alatti szakasz épül. Ez Piombinónál éri el az olasz félszigetet és Toszkánában összekötik a már meglévő olasz vezetékekkel.

Technikai sajatosságai[szerkesztés]

A cső átmérője 56-122 centiméter lesz. A vezeték kezdetben évi 8 milliárd köbméter gázt szállíthat.[1] A projekt becsült költsége kétmilliárd euró. A megvalósíthatósági tanulmány 2005-ben készült el. A terv szerint a csővezeték 2012-ben kezd el működni.[1]

Az olasz szakaszt a Snam Rete Gas cég építi.[1]

A projektcég[szerkesztés]

A projektcég, a Galsi S.p.A. 2003. január 29-en alakult Milánóban. A jelenlegi részvényesek:[2]

Az egyik alapító, a Wintershall részesedését eladva a többieknek 2008-ban kiszállt a projektből.[2] A Sonatrach és az orosz Gazprom közti megállapodás alapján lehetséges, hogy az orosz cég is beszáll a projektbe.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b c Galsi, Snam Rete Sign MOU for Algeria-Italy Pipeline”, Downstream Today (Hozzáférés ideje: 2007. november 10.) 
  2. ^ a b Edison, Enel Raise Stakes in GALSI”, Downstream Today (Hozzáférés ideje: 2008. február 21.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]