Frederiksborg kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frederiksborg kastély
TelepülésHillerød község
Építési stílusreneszánsz építészet
Építész(ek)Hans van Steenwinkel
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosIV. Keresztély
Tszf. magasság32 m
Elhelyezkedése
Frederiksborg kastély (Dánia)
Frederiksborg kastély
Frederiksborg kastély
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 56′ 06″, k. h. 12° 18′ 03″Koordináták: é. sz. 55° 56′ 06″, k. h. 12° 18′ 03″
Térkép
Frederiksborg kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Frederiksborg kastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kastély a tóval
Frederiksborg tornyai

Frederiksborg kastély (dánul: Frederiksborg Slot) egy kastély a dániai Hillerødben. Ez Skandinávia legnagyobb reneszánsz kastélya. Hatalmas barokk kert és látványos park veszik körül.[1]

Történelem[szerkesztés]

IV. Keresztély dán király pompás reneszánsz kastélya a 17. század elején épült. A király nagyon kötődött a helyhez, és gyakran itt időzött. A következő évszázadokban számos jelentős eseménynek adott otthont, melyek közül a legjelentősebb az abszolút uralkodók felkenése volt.

1859-ben egy pusztító tűz ütött ki a kastélyban, ami részben az épület külső részét is károsította, a belső berendezésnek pedig a nagy része elpusztult. A helyreállításban fontos szerepet játszott Jacob Christian Jacobsen, a Carlsberg sörfőzde alapítója. Az ő javaslata volt, hogy a kastély a Nemzeti Történeti Múzeumnak adjon helyet. A múzeumot 1878-ban alapították, és ma nagy történelmi jelentőségű intézményként tartják számon.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Information (angol nyelven). The Museum of National History. [2007. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 27.)
  2. History of the Castle (angol nyelven). The Museum of National History. [2007. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 27.)

További információk[szerkesztés]