František Skála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
František Skála
František Skála (2013)
František Skála (2013)
Született 1956. február 7. (62 éves)
Prága
Állampolgársága cseh
Foglalkozása
Iskolái Academy of Arts, Architecture and Design in Prague
Kitüntetései Jindřich Chalupecký-díj
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz František Skála témájú médiaállományokat.

František Skála (Prága, 1956. február 7. –) cseh szobrász, festő, gyermekkönyv-illusztrátor, zenész és táncos.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

A Sklep (Pince) színház tagja, a Keményfejűek (Tvrdohlaví) csoport alapító tagja, a titkos B. K. S. csoport tagja (Bude Konec Světa, A világnak vége lesz), A Zöld Bárányka Rendjének lovagja (Zelené berušky), számos zenekar tagja (Malý Taneční Orchestr Universal Praha - Prága Universal Kis Tánczenekar, Finský Barock - Finn Barokk, Tros Sketos. A Jindřich Chalupecký-díj nyertese 1991-ben.

Kirobbanó alkotó energiákkal rendelkezik, szobrász munkáihoz talált tárgyakat és természetes anyagokat használ. „1963-ig Karlínban nevelkedtem. Legrégebbi emlékem: Egy háromkerekűn barangolok a Cyril és Metód parkban, ahol tárgyakat keresek.” Hulladékokból különleges gitárokat készít, tengeri moszatból fejek sorozatát készíti el, megalkotja a Prágai Akropolisz palota belső modelljét, kiadja saját kézzel illusztrált útinaplóját.

Hangsúlyozza a környezettudatosságot, ezért önként lemond civilizációs eszközökről - nincs mobilja, autója, tv-je és számítógéppel sem dolgozik.

Fafaragónak tanult a Prágai Iparművészeti Szakközépiskolában 1971 és 1975 közt. 1976 és 1982 közt a Prágai Iparművészeti Főiskolán film és televíziós grafikát tanult.

Alkotói munkájával a Nemzetközi Karlovy Vary Filmfesztiválon, mint a Tros Sektos csoport (további tagok: Jaroslav Róna, Aleš Najbrt) tagja díjazásban részesült.

Képregénymunkáit 1987-ben az Albatros kiadó adta ki Velké putování Vlase a Brady (A haj és a szakáll nagy vándorlása).[1]

2004-ben a legrangosabb kortárs kiállítótérben a Rudolfinumban mutatja be szobrait, festményeit, installációit.

Források[szerkesztés]

  1. Velké putování Vlase a Brady

További információk[szerkesztés]