Frankfurter Paulskirche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Frankfurter Paulskirche
Frankfurt Am Main-Paulskirche-Ansicht vom Maintower.jpg
Település Altstadt
Építési stílus neoklasszicista építészet
Építész(ek) Johann Friedrich Christian Hess
Elhelyezkedése
Frankfurter Paulskirche (Frankfurt am Main)
Frankfurter Paulskirche
Frankfurter Paulskirche
Pozíció Frankfurt am Main térképén
é. sz. 50° 06′ 40″, k. h. 8° 40′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 06′ 40″, k. h. 8° 40′ 51″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frankfurter Paulskirche témájú médiaállományokat.

A frankfurti Paulskirche (Szent Pál-templom) Frankfurt am Main városának és egyben Németországnak egyik fontos történelmi emlékhelye, egykori evangélikus templom. 1789 és 1833 között épült Johann Friedrich Christian Hess tervei alapján az 1786-ban lebontott középkori Barfüßerkirche (Mezítlábas templom) helyén. 1944-ig a város evangélikus főtemplomaként szolgált. Ezt a szerepet a Szent Katalin-templom vette át. A klasszicista stílusú körtemplom tulajdonképpen elliptikus alaprajzú, hosszanti tengelye 30, rövidebb tengelye 20 méteres.

Az épület fő történelmi nevezetessége, hogy 1848–1849-ben, a német polgári forradalom(wd) idején itt ülésezett a Nemzetgyűlés, az első szabadon választott német népképviselet. Ezért az épület a német demokrácia egyik legfontosabb szimbólumának számít.

1944. március 18-án egy szövetséges légitámadás során az épület a környező frankfurti belváros csaknem egészével együtt leégett. A második világháború után az egyik első történelmi épületként állították helyre külsőleg; belsejét nagymértékben leegyszerűsítették. A frankfurti nemzetgyűlés 100. évfordulóján, 1948. március 18-án nyitották meg újra Haus aller Deutschen (Minden németek háza) néven; azóta nemzeti emlékhelyként rangos kiállítások, rendezvények színhelyéül szolgál.

Fordítás[szerkesztés]