Frankfurter Paulskirche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Frankfurter Paulskirche
Frankfurt Am Main-Paulskirche-Ansicht vom Maintower.jpg
Település Frankfurt-Innenstadt I
Építési stílus neoklasszicista építészet
Építész(ek) Johann Friedrich Christian Hess
Elhelyezkedése
Frankfurter Paulskirche (Frankfurt am Main)
Frankfurter Paulskirche
Frankfurter Paulskirche
Pozíció Frankfurt am Main térképén
é. sz. 50° 06′ 40″, k. h. 8° 40′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 06′ 40″, k. h. 8° 40′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Frankfurter Paulskirche témájú médiaállományokat.

A frankfurti Paulskirche (Szent Pál-templom) Frankfurt am Main városának és egyben Németországnak egyik fontos történelmi emlékhelye, egykori evangélikus templom. 1789 és 1833 között épült Johann Friedrich Christian Hess tervei alapján az 1786-ban lebontott középkori Barfüßerkirche (Mezítlábas templom) helyén. 1944-ig a város evangélikus főtemplomaként szolgált. Ezt a szerepet a Szent Katalin-templom vette át. A klasszicista stílusú körtemplom tulajdonképpen elliptikus alaprajzú, hosszanti tengelye 30, rövidebb tengelye 20 méteres.

Az épület fő történelmi nevezetessége, hogy 1848–1849-ben, a német polgári forradalom(wd) idején itt ülésezett a Nemzetgyűlés, az első szabadon választott német népképviselet. Ezért az épület a német demokrácia egyik legfontosabb szimbólumának számít.

1944. március 18-án egy szövetséges légitámadás során az épület a környező frankfurti belváros csaknem egészével együtt leégett. A második világháború után az egyik első történelmi épületként állították helyre külsőleg; belsejét nagymértékben leegyszerűsítették. A frankfurti nemzetgyűlés 100. évfordulóján, 1948. március 18-án nyitották meg újra Haus aller Deutschen (Minden németek háza) néven; azóta nemzeti emlékhelyként rangos kiállítások, rendezvények színhelyéül szolgál.

Fordítás[szerkesztés]