France-Albert René

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
France-Albert René
France-Albert René, June 2014.jpg

Született 1935. november 16. (82 éves)
Seychelle-szigetek
Párt Néppárt (Seychelle)

Foglalkozás
Iskolái King’s College London
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz France-Albert René témájú médiaállományokat.

France Albert René 1977-től 2004-ig a Seychelle-szigetek szocialista elnöke.

Élete[szerkesztés]

1964-ben alapító tagja lett a baloldali Seychelle-i Népi Egységpártnak (SPUP) a mai Seychelle-i Népi Progresszív Front elődjének[forrás?]. 1976-ban Sechelle elnyerte függetlenségét és az ekkor tartott parlamenti választáson az SPUP második helyen végzett a James Mancham vezette, piacbarát Seychelle-i Demokrata Párt mögött. A két párt koalícióra lépett: Mancham lett az ország köztársasági elnöke, René pedig a miniszterelnök.

1977-ben, vértelen puccsal megdöntötték Mancham hatalmát és René elfoglalta az elnöki posztot. Egypárti, szocialista rendszert épített ki, ami – noha ellene 1981-ben és 1982-ben is puccsot kíséreltek meg – egészen a szocialista blokk hanyatlásáig, a '90-es évekig fennmaradt. Ekkor átmenet kezdődött egy többpárti, de az állam erős gazdasági pozícióit megőrző politikai rendszer irányába.

René az ország politikai rendszerének demokratikus átalakulás után is megőrizte hatalmát. Háromszor – 1993-ban, 1998-ban és 2001-ben – is köztársasági elnökké választották. 2004-ben lemondott az elnökségről James Michel alelnök javára.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a France-Albert_René című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]