France-Albert René

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
France-Albert René
France-Albert René, June 2014.jpg
Született 1935. november 16.
Seychelle-szigetek
Állampolgársága Seychelle-szigetek
Foglalkozása
Iskolái King’s College London
Beceneve the Boss,
Ti France
Fontosabb munkái Seychelles: The New Era
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz France-Albert René témájú médiaállományokat.

France Albert René 1977-től 2004-ig a Seychelle-szigetek szocialista elnöke. Kormány- és pártkörökben „Boss”-ként ismerték. Nevét gyakran Albert René-nek vagy F.A. René-nek adják meg. Beceneve Ti France volt.

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Nagy-Britanniában, Southamptonban a Saint Mary’s College-ban és Londonban a King’s College-ban folyatott tanulmányokat. Ezt követően, 1957-61 között a Seychelle-szigeteken ügyvédként praktizált. Külföldi tartózkodása idején erősen érdeklődni kezdett a Clement Attlee, majd Hugh Gaitskell által vezetett brit Munkáspárt tevékenysége iránt. A tapasztalatai alapján mérsékelt szocialista ideológiát fogalmazott meg, amely gazdasági stabilitást szeretett volna ösztönözni. Erős kötelékeket tudott kialakítani a konzervatív erőkkel és a Római Katolikus Egyházzal is, amelynek helyi vezetőit később kritizálta a politikáját ért bírálatok miatt. (René első karrierálma az volt, hogy pap legyen.) 1964-ben alapító tagja lett a Seychelle-i Népi Egységpártnak (SPUP) a mai Seychelle-i Népi Progresszív Front elődjének.

Egypártrendszer és a puccsok korszaka[szerkesztés]

1976-ban James Mancham köztársasági elnöksége idején az ország miniszterelnöke lett, miután az SPUP második helyen végzett a parlamenti választásokon. 1977. június 5-én az őt támogatók puccsot hajtottak végre és beülhetett a köztársasági elnöki székbe. Hatalomra kerülése után kijelentette, hogy ő nem szovjet-típusú kommunista, hanem egy Indiai-óceáni szocialista. Kezdetekben ellenvéleményt fogalmazott meg a közeli Diego Garcia-szigetre tervezett anglo-amerikai katonai bázis létrehozásával szemben, mivel veszélyesnek tartotta, hogy esetleg nukleáris fegyverek kerülnek oda vagy terrorista-gyanús személyeket tartanak ott fogva.

1979-1993-ig René pártja volt az egyetlen legális politikai párt. 1979-ben, 1984-ben, 1989-ben, 1993-ban, 1998-ban és 2001-ben köztársasági elnökké választották.

1979-ben Mancham támogatói a Kenyában és a Seychelle Köztársaságban szolgáló amerikai diplomaták segítségével a szigetek megszállását tervezték, de tervüket felfedték. Egy hivatalos vizsgálat szerint Franciaország is belekeveredett a puccs-kísérletbe.

1981. november 25-én a Seychelle-i katonai erők egy másik puccs-kísérletet hiúsítottak meg, amelyet Dél-Afrika és Ian Smith korábbi rhodéziai-rezsimje támogatott. Egy jól ismert Mad Mike Hoare nevű zsoldos és további 43 személy úgy tüntették fel magukat, mintha az Ősi Habnyelő Rend tagjai lennének – ami valójában egy jótékonysági sörivó társaság volt és a második világháború után feloszlott – és a Seychelle-szigetekre érkeznének turistaként. Miután kiszálltak a repülőből, az egyik biztonsági őr észrevette, hogy egy kalasnyikov gépkarabély kandikál ki a csomagjaik közül. A felfedezést tűzpárbaj követte és túszokat is ejtettek. A legtöbb zsoldos elmenekült, mert sikerült eltéríteniük egy repülőgépet, amely a kifutópályán állomásozott. Az ENSZ független vizsgálata kiderítette, hogy ténylegesen a dél-afrikai hírszerzés állt a puccs mögött. Hoare egy pretoriai CIA ügynök reagálását „szerfelett félénknek” találta és leírása alapján nem hiszik, hogy az Egyesült Államoknak közvetlenül jelentős szerepe lett volna az incidensben annak ellenére, hogy a CIA és a dél-afrikai kormány számos ügyben együttműködött abban az időben. René elnöknek és kormányának három millió dollárt fizetett Dél-Afrika a Seychelle-szigeteken fogva tartott zsoldosok visszaadásáért. Az 1981-es puccs-kísérlet volt a második legnagyobb, a kormány megdöntésére irányuló akció. 1986-ban és 1987-ben két további sikertelen kísérletet tettek a kormány leváltására.

René öröksége[szerkesztés]

René vezetése alatt az ország Afrika legfejlettebb állama lett a Human Development Index mérése alapján és a kontinens legmagasabb egy főre eső GDP-jét produkálta. Támogatói szerint René szolidaritást mutatott a szociális prioritások iránt, és a kormány hatalmas összegeket költött az oktatásra, az egészségügyre és a környezetvédelemre. Az ország legfontosabb mutatói mint például a csememőhalálozás, az írni-olvasni tudók száma és a gazdasági jólét indexszámai a legjobbak Afrikában. Kormányzása alatt el tudta kerülni a gyorsan változó politikai viszonyok kialakulását és a fejlődés megtorpanását, amely a szomszédos Comore-szigeteken és Madagaszkáron volt megfigyelhető. René bírálói úgy vélik, hogy ő és a pártja módszeres kínzásokért és más emberi jogi túlkapásokért felelősek, amelyeket a kormányt kritizálók ellen követtek el. Szerintük Renéékhez fűződik egy ismert disszidens Gérard Hoarau londoni halála is. Az 1977-es puccs után a Seychelle-i nép számottevő része (beleértve az eltávolított Mancham elnököt) az Egyesült Királyságba és Dél-Afrikába vándorolt ki, hogy elmeneküljön a politikai üldöztetés elől, attól félve, hogy az új kormány közel kerül a Szovjetunióhoz, Tanzániához és Észak-Koreához. Renének egy korábbi kormányrendelet miatt kialakult nemzetközi nyomással is szembe kellett néznie, miszerint az ország középfokú intézményeiben érettségizőknek kötelezően részt kell venniük a National Youth Service képzésén, amely nemcsak a hagyományos tananyagot és politológiai tantárgyat oktatott, hanem a kritikusok szerint egyben ideológiai indokrináció és paramilitáris tréning is volt. A többpártrendszerbe való átmenet után eltörölték ezt a rendeletet és a szervezetet végül teljesen feloszlatták. Jelentések gyakran szóvá tették, hogy René majdnem három évtizedes kormányzása alatt a legtöbb problémát a politikai élet belterjessége, a korrupció és büntetőjog megkerülése okozta. 2004. február 24-én René bejelentette, hogy lemond elnökségéről James Michel alelnök javára, amire 2004. április 14-én került sor.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a France-Albert_René című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]