Ugrás a tartalomhoz

James Mancham

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sir James Richard Marie Mancham
Seychelle-szigetek 1. elnöke
Hivatali idő
1976. június 29. – 1977. június 5.
UtódFrance-Albert René

Született1939. augusztus 11.[1][2]
Victoria
Elhunyt2017. január 8. (77 évesen)[3][1][2]
Glacis[3]
PártSeychelle-i Demokrata Párt

HázastársaCatherine Olsen
Foglalkozás
Halál okaagyi érkatasztrófa

Díjaka Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoka
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir James Richard Marie Mancham témájú médiaállományokat.

Sir James Richard Marie Mancham (Victoria, Seychelle-szigetek, 1939. augusztus 11.Glacis, 2017. január 8.) a Seychelle Köztársaság első elnöke 1976-77-ben. France-Albert René lemondásra kényszerítette.

A Seychelle-i Demokrata Párt alapítója és pártelnöke 2005 februárjáig, illetve több könyv szerzője.

Pályafutása[szerkesztés]

Apja, Richard Mancham sikeres üzletember volt, aki fiát jogi tanulmányokra küldte Angliába. Amikor 1964-ben az Egyesült Királyság bejelentette, hogy szándékában áll a Seychelle-szigetek függetlenségének megadása, Mancham megalapította a Demokrata Pártot (SDP), amelynek 2005 februárjáig vezetője is maradt. A szigetek főminisztereként nagy hangsúlyt fektetett a turizmus fejlesztésére, egyebek mellett elrendelte egy repülőtér építését, aminek hatására a Sechelle turizmusa és gazdasága jelentős fejlődésne indult.

Miután a Seychelle-szigetek 1976-ban valóban megkapta a függetlenséget, Manchamot a köztársaság első elnökévé választották. Alig egy évvel ezután – mialatt egy nemzetközi konferencián Londonban tartózkodott – a France-Albert René miniszterelnök által szervezett puccs során megbuktatták. Pártját betiltották, az országban egypártrendszert vezettek be.

Mancham 1992-ig Londonban élt. Sikeres üzleti vállalkozásokban vett részt és feleségül vette Catherine Olsen ausztrál újságírónőt.

1992 áprilisában – miután Seychelle-en megszűnt az egypártrendszer – hazatárt és megbékéltek René-vel. 1993 júliusában indult az elnökválasztásokon, a szavazatok 36,72%-át szerezte, amivel René mögött a második helyen végzett. 1998 márciusában ismét indult, de ekkor már csak a szavazatok 13,8%-át tudhatta magáénak, ami a harmadik helyhez volt elegendő René és Wavel Ramkalawan mögött.

Művei[szerkesztés]

Két könyv szerzője. Első könyvét Paradise Raped („Megerőszakolt paradicsom”) címen az 1977-es puccsról írta. Második műve a War on America: Seen from the Indian Ocean a Seychelle Köztársaság terrorizmus elleni háborúban betöltött szerepéről szól. Harmadik könyve pedig visszaemlékezéseit tartalmazza (Seychelles Global Citizen: The Autobiography of the Founding President).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Former Seychelles’ president James Mancham dies at residence, 2017. január 8. (Hozzáférés: 2017. január 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a James Mancham című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]