François Quesnay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
François Quesnay
François Quesnay.jpg
Született 1694. június 4.
Méré (Versailles mellett)
Elhunyt 1774. december 16. (80 évesen)
Versailles
Nemzetisége francia
Foglalkozása orvos, közgazdász, enciklopédista
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz François Quesnay témájú médiaállományokat.

Francois Quesnay (ejtsd: Franszoá Kené vagy Kizni) (Méré (Versailles mellett), 1694. június 4.Versailles, 1774. december 16.) a fiziokratizmus megteremtője. Eredetileg Madame de Pompadour és XV.Lajos orvosa.

Elmélete[szerkesztés]

Quesnay társadalmat három osztályra osztotta:

  1. a termelők osztálya, amely a mezőgazdaságban dolgozókat foglalja magában;
  2. a földesurak osztálya, amely magában foglalja a földesurakon kívül a papságot, a nemességet, a királyi udvartartást és a hivatalnokokat is;
  3. a terméketlen osztály, ahová az ipari bérmunkások, kézművesek és az ipari tőkések tartoznak.

A fiziokratizmus szerint ugyanis az iparban nem keletkezik "tiszta termék", az ipar csak a mezőgazdaság termékeit dolgozza fel és nem teremt új értéket. Quesnay az angol Harveynek a vérkeringés orvostudományi felfedezése nyomán alkotta meg a gazdasági élet "vérkeringését" modellező művét a "Tableau économique"-t, a Gazdasági táblázatot. Ebben az egyszerű újratermelést mutatja be a pénz és az áruk ellentétes áramlásán keresztül. Nála a tőke körforgását, mint a testben a vérkeringést a szív, a földesurak kiadásai indítják el. A modellben Quesnay azt igyekszik bebizonyítani, hogy az újratermelés csak egyenlő értékek cseréje révén mehet végbe, s az értéktöbblet realizálásához nincs szükség külkereskedelemre, hisz az a mezőgazdaságban keletkezik csak. (Támadja a merkantilizmust.) A modellben levő ellentmondást már az egyik fiziokrata (Bodeau) is felfedezte, aki szerint a terméketlen osztály (ipar) termékeinek egy részét saját maga fogyasztja el, ezért a másik osztályoknak átadott termékmennyiséget értéke fölött kell elidegenítenie.

Quesnay Gazdasági táblázata

Források[szerkesztés]

  • Dr.Mátyás Antal: A polgári közgazdaságtan története a marxizmus megjelenése előtt. Tankönyvkiadó, Budapest, 1976.
  • A.V.Anyikin: Egy tudomány ifjúkora. Kossuth Könyvkiadó, 1978.