Ugrás a tartalomhoz

Frédéric von Anhalt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frédéric Prinz von Anhalt
SzületettHans-Robert Lichtenberg
1943. június 18. (81 éves)[1]
Bad Kreuznach
Állampolgársága
HázastársaGábor Zsazsa (1986–2016)
Gyermekei
SzüleiMária Auguszta anhalti hercegnő
Foglalkozása
  • üzletember
  • előkelőség
  • politikus

A Wikimédia Commons tartalmaz Frédéric Prinz von Anhalt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Frédéric Prinz von Anhalt, született Hans Robert Lichtenberg (Düsseldorf vagy Wallhausen, 1943. június 18. –) német üzletember, Gábor Zsazsa színésznő kilencedik férje, özvegye.

Élete

[szerkesztés]

Hans Robert Lichtenberg néven született a németországi Düsseldorf város közelében egy rendőr fiaként. Az 1960-as évek elején csak férfiak számára nyitva álló szaunák üzemeltetéséből gazdagodott meg az egykori Nyugat-Németországban. 1980-ban jó pénzért adoptáltatta magát az elszegényedett özvegy, Mária Auguszta anhalti hercegnővel (1898–1983), az utolsó német uralkodó, II. Vilmos német császár (1859–1941) hatodik fiának, az 1920-ban öngyilkosságot elkövetett Joakim porosz királyi herceg (1890–1920) egykori feleségével. A hercegi család többi tagja ugyanakkor sosem ismerte el őt valódi családtagnak, és a trónra sincsen joga.

1986. augusztus 14-én házasságot kötött a nála 27 évvel idősebb Gábor Zsazsa magyar színésznővel, akit 1958-ban Golden Globe-díjjal tüntettek ki, s akinek ez volt a kilencedik és egyben a leghosszabb házassága, ami haláláig tartott (2016).

2007-ben három fegyveres nő kirabolta és levetkőztette, majd a Rolls-Royce luxusautójához bilincselték nem messze Los Angeles-i otthonától. A támadást kisebb sebesülésekkel megúszta.

[1]

2022. augusztus 14-én éjjel a budapesti Duna-parton egy ötfős társaság támadta meg, bántalmazták és elvették egykori feleségétől kapott értékes karóráját.[2]

Gyermekei

[szerkesztés]

Az állítólagos herceg és a színésznő az évek során három férfit adoptált. 2006 áprilisában az 1969-ben született Marcus Eberhardtot, akinek az örökbefogadás után Marcus Eberhard Edward Prinz von Anhalt lett a neve. Később még Oliver Bendiget (1967–) és a sebész Michael Killert (1967–) adoptálta, akiknek Prinz Oliver Leopold von Sachsen-Anhalt és Prinz Michael Maximilian von Anhalt lett a nemesi nevük. Mindhárom férfi több millió amerikai dollárt fizetett az adoptálásért.

Viszonya Anna Nicole Smithszel

[szerkesztés]

Anhalt 2007. február 9-én az AP hírügynökségen keresztül bejelentette, hogy évtizeden át tartó viszonya volt az egy nappal korábban elhunyt Anna Nicole Smithszel, a Playboy erotikus magazin egykori modell-színésznőjével és lehet, hogy ő Smith lányának, Dannielynn-nek az apja.

2010-es kaliforniai választások

[szerkesztés]

2010. január 21-én a DPA német hírügynökségnek bejelentette, hogy indulni kíván a novemberi kaliforniai választásokon, ahol kormányzó akar lenni, akárcsak az Ausztriában született amerikai színész, Arnold Schwarzenegger, aki 2003–2011 között töltötte be ezt a posztot.

A férfi állítása szerint „kormányzó típus” és egy alkalommal Ronald Reagan, Kalifornia egykori kormányzója, majd az Amerikai Egyesült Államok elnöke is biztatta, hogy lépjen politikai pályára.

2010. január 25-én a kormányzójelölt a Los Angelesben található híres Sunset Boulevard leleplezte kampánynyitója részeként az életnagyságúnál jóval nagyobb „Frederic herceget kormányzónak!” feliratú óriásplakátját. A 66 éves hercegnek június végéig 10 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie, hogy a jelöltlistára kerülhessen.

Szintén ezen a napon kezdte meg működését az arisztokrata honlapja és a férfinak már becenevet is adtak, ugyanis tisztelői gubernátor (latin szó, jelentése: kormányzó) helyett Gabornatorként emlegetik.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. Megverték és kirabolták a Duna-parton Gábor Zsazsa özvegyét (hvg.hu 2022-08-15)

Források

[szerkesztés]