Fogalomtérkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fogalmak bonyolult szemantikai hálózatban kapcsolódnak egymáshoz, nagyon gyakran elsősorban a használati kontextus határozza meg a szavak jelentését. Ahogyan egy várostérkép segítségével könnyebben eljutunk az egyik pontból a másikba, a fogalmi térképek használata is hasznos támpontnak bizonyulhat fogalmak, gondolatok, jelenségek, folyamatok megértésében. Az amerikai egyetemeken a egyre népszerűbb technika a fogalmi térképek megrajzolása, hatékonysága széles körben ismert. A fogalomtérképészet a legkülönbözőbb fogalmak közötti kapcsolatok megjelenítését teszi lehetővé.

Felhasználási terület[szerkesztés]

Széles körben használják üzleti és oktatói területeken:

  • Jegyzetelésre, összegezésre
  • Tudásszervezésre egyéni- és csapatmunka keretében
  • Analógiás problémamegoldásra (különböző területek szimmetriájának megtalálására)
  • Az ismeretek mélyebb rétegezésére
  • Bonyolult ötletek és érvek egyszerű megjelenítésére

Az elmetérképészethez való viszonya[szerkesztés]

A fogalomtérképészet egy válfaja a Buzan Organization védjegye alatt álló elmetérképészet. Az utóbbi kifejezetten hierarchikus, fa-szerkezetű struktúrákat jelenít meg.

Elméleti háttér[szerkesztés]

A fogalomtérkép technikáját a Cornell-i Egyetem professzora, Joseph D. Novak dolgozta ki a 70-es években. Célja a tudományos oktatási módszerek kiterjesztése volt. A fogalomtérképészet rövid idő alatt egy új tanulási mozgalom, a pedagógiai konstruktivizmus egyik alappillérévé vált. A konstruktivista nézőpont szerint az előismeretek az új ismeretek környezetét jelentik, a tanulás pedig a fogalmak újraszervezésének folyamata. Az előzetes tudás fontosságára az asszimilációs elmélet atyja, David Ausubel hívta fel a figyelmet; ez szolgált később a Novak által képviselt szemlélet alapjául.

Online gondolattérkép készítő alkalmazások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]