Walter Johannes Stein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Johannes Stein
Walter Johannes Stein 1932-ben
Walter Johannes Stein 1932-ben
Született 1891. február 6.
Bécs
Elhunyt 1957. július 7. (66 évesen)
London
Foglalkozása pedagógus, író, antropozófus

Walter Johannes Stein (Bécs, 1891. február 6.London, 1957. július 7.) az első Waldorf-iskola tanára, író, antropozófus.

Életútja[szerkesztés]

1891. február 6-án Bécsben Stein Vilmos ügyvéd és az osztrák Hermine Weiss második gyermekeként megszületik Walter Johannes Stein. 1901-ben megkezdi tanulmányait a bencés „Schottengymnasium” növendékeként Bécsben. Megismerkedik osztálytársával, Eugen Koliskoval, akivel haláláig tartó barátságot köt. 1912-ben Beíratkozik a bécsi műszaki egyetemre, matematikát, fizikát és pszichológiát tanul. 1919-ben szerzi meg természettudományi diplomáját, doktori disszertációját filozófiából írja. 1913. január 20-án, Bécsben találkozik Rudolf Steinerrel, egy előadássorozata után. Még ugyanabban az évben belép az Antropozófiai Társaságba. 1914-ben Behívót kap, frontkatona a Kárpátokban 1915-ig. Bátyja, Friedrich (1886–1915) a harctéren esik el. 1917 júliusában Stein kalandos körülmények között juttatja el Rudolf Steiner „Memorandumát” Bécsbe, Arthur Polzer-Hoditz, I. Károly császár kabinetfőnökének kezeihez.

Rudolf Steiner a wilsoni békejavaslatok katasztrofális következményeinek elkerülése érdekében két memorandumot szánt Közép-Európa vezető államférfiúinak, többek között I. Károly császárnak, Richard von Kühlmann német külügyminiszternek, Max von Baden későbbi birodalmi kancellárnak. A memorandumokban Steiner a világ- és az emberi fejlődés szellemtudományos megismeréséből kiindulva vázolta fel a jövőben lehetséges reformokat és a szociális élet hármas tagozódását. Közép-Európa politikusaiban azonban nem volt elég erő ahhoz, hogy ezt a kezdeményezését a formálisan a wilsoni elveken alapuló, de valójában soha sehol meg nem valósult béke-demagógiával szemben (mely lehetővé tette Németország és a Monarchia megsemmisítését) áttörésre vigyék.

Stein is intenzíven dolgozik a szociális élet hármas tagozódásának elterjedésén, többek között Ludwig Polzer-Hoditz, Otto Lerchenfeld, Karl Heyer együttműködésével.

Az első Waldorf-iskola osztálya (hátul, jobbról a második Stein)

1918. augusztus 11-én házasságot köt az apja révén szintén magyar származású Nora von Baditzcal. 1919 szeptemberében megindult stuttgarti Első Szabad Waldorf-iskola német- és történelemtanára 1932-ig. 1922. június 1–11 között Stein kezdeményezésére Bécsben kétezer küldött részvételével összeül a második nemzetközi antropozófiai világkongresszus (West-Östlich Kongress). Rudolf Steiner előadásai mellett Stein a Waldorf-iskolák szellemi életének fontosságáról beszélt. 1928-ban megjelenik könyve: Weltgeschichte im Lichte des Heiligen Gral. Das neunte Jahrhundert („Világtörténelem a Szent Grál fényében. A IX. század” lehetne a magyar címe.) 1932-ben Kilép az Antropozófiai Társaságból. 1933-ban Heinrich Himmler be akarta szervezni az SS okkult hivatalába, letartóztatási parancsot adnak ki ell ene, ami után végleg elhagyja Németországot. Daniel N. Dunlop meghívására Londonba utazik, ahol a World Power Conference szervezésén dolgoznak. Letelepszik Angliában, ott él haláláig.

Walter Johannes Stein 1950 körül

1935-ben Megalapítja The Present Age címen saját folyóiratát. Szerkeszti és írja 1939-ig. 1936-ban Stein kísérte a belga királyt angliai útján, és ő fogalmazta beszédét, mely bizonyos mértékben előképe volt az egyesült Európa filozófiájának. 1939-ben elválik feleségétől, felveszi az angol állampolgárságot. Winston Churchill személyes tanácsadója lesz, titkosszolgálati megbízásból felderíti a „Tengeri Oroszlán” fedőnevű náci invázió tervét. 1945 után főleg homeopatikus gyógyítóként tevékenykedik. 1957. július 7-én Londonban hunyt el.

Forrás[szerkesztés]

  • Johannes Tautz: Walter Johannes Stein (Dornach, 1989)

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]