Walter Johannes Stein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Johannes Stein
Walter Johannes Stein 1932-ben
Walter Johannes Stein 1932-ben
Született 1891. február 6.
Bécs
Elhunyt 1957. július 7. (66 évesen)
London
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása pedagógus, író, antropozófus

Walter Johannes Stein (Bécs, 1891. február 6.London, 1957. július 7.) az első Waldorf-iskola tanára, író, antropozófus.

Életútja[szerkesztés]

1891. február 6-án Bécsben Stein Vilmos ügyvéd és az osztrák Hermine Weiss második gyermekeként megszületik Walter Johannes Stein. 1901-ben megkezdi tanulmányait a bencés „Schottengymnasium” növendékeként Bécsben. Megismerkedik osztálytársával, Eugen Koliskóval, akivel haláláig tartó barátságot köt. 1912-ben Beíratkozik a bécsi műszaki egyetemre, matematikát, fizikát és pszichológiát tanul. 1919-ben szerzi meg természettudományi diplomáját, doktori disszertációját filozófiából írja. 1913. január 20-án, Bécsben találkozik Rudolf Steinerrel, egy előadássorozata után. Még ugyanabban az évben belép az Antropozófiai Társaságba. 1914-ben Behívót kap, frontkatona a Kárpátokban 1915-ig. Bátyja, Friedrich (1886–1915) a harctéren esik el. 1917 júliusában Stein kalandos körülmények között juttatja el Rudolf Steiner „Memorandumát” Bécsbe, Arthur Polzer-Hoditz, I. Károly császár kabinetfőnökének kezeihez.

Rudolf Steiner a wilsoni békejavaslatok katasztrofális következményeinek elkerülése érdekében két memorandumot szánt Közép-Európa vezető államférfiúinak, többek között I. Károly császárnak, Richard von Kühlmann német külügyminiszternek, Max von Baden későbbi birodalmi kancellárnak. A memorandumokban Steiner a világ- és az emberi fejlődés szellemtudományos megismeréséből kiindulva vázolta fel a jövőben lehetséges reformokat és a szociális élet hármas tagozódását. Közép-Európa politikusaiban azonban nem volt elég erő ahhoz, hogy ezt a kezdeményezését a formálisan a wilsoni elveken alapuló, de valójában soha sehol meg nem valósult béke-demagógiával szemben (mely lehetővé tette Németország és a Monarchia megsemmisítését) áttörésre vigyék.

Stein is intenzíven dolgozik a szociális élet hármas tagozódásának elterjedésén, többek között Ludwig Polzer-Hoditz, Otto Lerchenfeld, Karl Heyer együttműködésével.

1918. augusztus 11-én házasságot köt az apja révén szintén magyar származású Nora von Baditzcal. 1919 szeptemberében megindult stuttgarti Első Szabad Waldorf-iskola német- és történelemtanára 1932-ig. 1922. június 1–11 között Stein kezdeményezésére Bécsben kétezer küldött részvételével összeül a második nemzetközi antropozófiai világkongresszus (West-Östlich Kongress). Rudolf Steiner előadásai mellett Stein a Waldorf-iskolák szellemi életének fontosságáról beszélt. 1928-ban megjelenik könyve: Weltgeschichte im Lichte des Heiligen Gral. Das neunte Jahrhundert („Világtörténelem a Szent Grál fényében. A IX. század” lehetne a magyar címe.) 1932-ben Kilép az Antropozófiai Társaságból. 1933-ban Heinrich Himmler be akarta szervezni az SS okkult hivatalába, letartóztatási parancsot adnak ki ell ene, ami után végleg elhagyja Németországot. Daniel N. Dunlop meghívására Londonba utazik, ahol a World Power Conference szervezésén dolgoznak. Letelepszik Angliában, ott él haláláig.

Walter Johannes Stein 1950 körül

1935-ben Megalapítja The Present Age címen saját folyóiratát. Szerkeszti és írja 1939-ig. 1936-ban Stein kísérte a belga királyt angliai útján, és ő fogalmazta beszédét, mely bizonyos mértékben előképe volt az egyesült Európa filozófiájának. 1939-ben elválik feleségétől, felveszi az angol állampolgárságot. Winston Churchill személyes tanácsadója lesz, titkosszolgálati megbízásból felderíti a „Tengeri Oroszlán” fedőnevű náci invázió tervét. 1945 után főleg homeopatikus gyógyítóként tevékenykedik. 1957. július 7-én Londonban hunyt el.

Forrás[szerkesztés]

  • Johannes Tautz: Walter Johannes Stein (Dornach, 1989)

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]