Flipper (játék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Játéktermi gép Terminátor 2. – Az ítélet napja tematikával

A flipper egy játéktermi, elektromechanikus játék. A játék felületét üveg fedi.

A játékos (zseton bedobása után) meghúz, majd elenged egy kart a gép jobb oldalán, amivel elindít egy fémgolyót a szerkezetben (aminek látványos, tematikus felülete van, például Vadnyugat, vagy világűr, stb). A golyó rugós szerkezetekhez ütközik, ide-oda pattog, közben az érintkezéskor a gép csilingel, vagy más hangokat ad ki, és a játékos ilyenkor pontokat kap. Cél: a golyó mozgásban tartása a lehető leghosszabb ideig, illetve maximális számú pontok gyűjtése, amit két gomb megfelelő időben való gyors megnyomásával tud a játékos elérni, ha a golyó éppen odaér, ezek hatására a golyót vissza lehet pöckölni a játéktérbe, és az tovább tud pattogni ide-oda.

A játéktér „lefelé”, a játékos felé lejt, tehát a golyó mindenképpen lefelé gurul és általában vagy pontosan középen, vagy valamelyik oldalon elhelyezett lyukba begurul. A játék során meghatározott számú golyót lehet csak indítani (de lehetőség van extra golyó megszerzésére, aminek speciális feltételei vannak).

A játék továbbfejlesztett változata egyfajta „történet-módot” tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a játékosnak a golyót meghatározott sorrendben kell bizonyos helyekre eljuttatnia.

A szó eredete[szerkesztés]

Az angol flipper szó jelentése: uszony.

Története[szerkesztés]

Története az 1800-as évekre nyúlik vissza. A modern flipper az 1930-as években jött létre, ami már elektromechanikus volt, és bedobható érmével működött.

A flipper játékot betiltották 1942-ben New Yorkban és más államokban is. A tiltás az 1970-es évek végéig fennállt. A tiltás oka az volt, hogy a gépeket szerencsejátéknak tekintették, és nem „ügyességi játék”-nak.

Források[szerkesztés]