Ugrás a tartalomhoz

Fizika tanösvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, a Fizikai Intézet új Tanösvényt alakított ki a Lágymányosi Tömb északi épületében. A programot elsősorban középiskolás osztályoknak ajánlja, akik a hagyományos oktatási keretek közül kilépve egy új perspektívából kaphatnak rálátást a fizika sokszínűségére.

A Fizika Tanösvény állomásai

[szerkesztés]

A tanösvény 10 állomásból áll, melyek egy-egy különálló kísérleti laboratóriumot jelentenek. A bemutatók a fizika és a kapcsolódó tudományágak számos területét ölelik fel, így többek között a biológiai fizika, az optika, az atomfizika, az áramlások fizikája, a környezetfizika (és a környezettudomány), a meteorológia, a csillagászat, a kozmikus sugárzás, a holdkőzetek vizsgálata és a geometria (Matematikai Múzeum) témaköröket. A középiskolás diákok testközelből figyelhetik meg a berendezéseket, a mérési folyamatot, illetőleg maguk is részt vehetnek a kísérletekben, amelyekre a középiskolai tanórákon nincs lehetőség.

A következő laboratóriumok látogathatók:

Közülük alkalmanként 3 stációt előre kiválaszthatnak, majd megtekinthetnek (egy állomás megtekintése 40 perc). Péntekenként várják - kizárólag előzetes bejelentkezés után - az érdeklődő csoportokat: a turnusok 10 órától indulnak a kb. 120 perces programra. Esetenként ettől eltérő időpontban is várják az érdeklődőket (Tudomány Hete, Föld Napja, érettségi szünet stb.). A laborok viszonylag szűkek, ezért 12 fős csoportokra kell bontani a látogató osztályokat. Bejelentkezés emailben.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]