Mozilla Firefox 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Firefox 2 szócikkből átirányítva)
Mozilla Firefox 2
Firefox 2.0.0.6 verziójának képernyőképe Ubuntu Festy Fawn (7.10) operációs rendszer alatt.
Firefox 2.0.0.6 verziójának képernyőképe Ubuntu Festy Fawn (7.10) operációs rendszer alatt.

FejlesztőMozilla Corporation, Mozilla Foundation
Első kiadás2006. október 24.Yes
Programozási nyelvC++, XUL, XBL, JavaScript
Operációs rendszerMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux
Platformplatformfüggetlen
ÁllapotActive
KategóriaWebböngésző, FTP kliens, gopher client
LicencMPL/GPL/LGPL/Mozilla EULA (for binary redistribution)
A Mozilla Firefox 2 weboldala

A Mozilla Firefox 2 a Mozilla Firefox webböngésző egyik verziója, mely 2006. október 24-én jelent meg a Mozilla Alapítvány gondozásában.[1]

A Firefox 2 a weboldalak megjelenítéséhez a nyílt forrású Gecko böngészőmotor 1.8.1-es változatát használja. Ebben a kiadásban sok új szolgáltatás helyet kapott, mely az ezt megelőző, Firefox 1.5 verzióban még nem volt megtalálható, köztük a fejlettebb SVG és a JavaScript 1.7 támogatása, valamint változtatások történtek a felhasználói felületen is.

A Firefox 2 első alfa verziója (Bon Echo Alpha 1) 2006. március 22-én jelent meg.[2] Elsőként tartalmazta a Gecko 1.8.1 böngészőmotort.[3] A Mozilla Firefox 2.0.0.x az utolsó verzió, mely támogatott Windows NT 4.0 és Windows 98 rendszereken.[4] A 2007. október 18-án megjelenő 2.0.0.8 verzió az első verzió, mely már támogatja a Mac OS X 10.5 platformot.[5]

A Firefox 2-ben fejlődött a füles böngészés, kiegészítő-kezelő, a felhasználói felület, valamint a kereső és a szoftver-frissítő motor. Új szolgáltatásként helyet kapott a munkamenet-helyreállító; a helyesírás-ellenőrző; és egy Google által működtetett adathalászat elleni védelem is. Az adathalászat elleni védelem először egy kiegészítő volt,[6][7] majd később az alapértelmezett program része lett.[8]

A Firefox 2 támogatása 2008. december 18-án járt le.[9]

Áttekintés[szerkesztés]

  • Megújult megjelenés

A Firefox 2 felhasználói felülete a könnyebb kezelhetőség érdekében megújult, megőrizve a megszokott komponenseket.

  • Beépített adathalászat elleni védelem

Az adathalászat elleni védelem figyelmezteti a felhasználót, ha veszélyeztetett oldalra téved és javasolja, hogy térjen vissza a kezdőlapra. Ez a funkció alapértelmezés szerint be van kapcsolva és a látogatott oldal címét összeveti a lokális, vagy az interneten elérhető ismert adathalász oldalak listájával. Ez a lista automatikusan letöltődik és frissül az adathalászat elleni védelem bekapcsolásakor.

  • Kibővített keresési funkciók

A Google, Yahoo! vagy az Answers.com keresőszolgáltatást használva, a keresőablakba történő gépeléskor keresési javaslatok jelennek meg egy legördülő menüben. Tovább egyszerűsödött a keresőszolgáltatások hozzáadása, eltávolítása és átrendezése. A Firefox figyelmeztet, ha egy olyan oldalra lép a felhasználó, amelynek keresőszolgáltatása integrálható és felkínálja annak telepítését.

  • Továbbfejlesztett lapkezelés

A Firefox az új oldalakat alapértelmezésben egy új lapon nyitja meg. Minden egyes lap saját bezáró gombbal rendelkezik. Gyakorlott felhasználóknál, akik túl sok lapot nyitnak meg egyszerre ahhoz, hogy azok egyetlen ablakban kényelmesen elférjenek, gördítőnyilak jelennek meg mindkét oldalon, amellyel a lapok között lehet váltani. A jobb oldalon található gomb segítségével megtekintheti a lapok listáját. A bezárt lapok listája az Előzmények > Nemrég bezárt lapok menüpont alatt található, ahonnan könnyedén újra megnyithatók a véletlenül bezárt oldalak.

  • Munkamenet visszaállítása

Ez a funkció visszaállítja az előző munkamenetben nyitva hagyott ablakokat, lapokat, szövegmezőbe beírt információt, valamint a folyamatban lévő letöltéseket. Automatikusan aktiválódik, frissíti a programot vagy valamelyik kiterjesztését és a felhasználó eldönteni, hogy folytatni kívánja-e az előzőleg félbehagyott munkamenetet.

  • RSS hírforrások megtekintése és előfizetése

A felhasználók eldönthetik, a webes hírforrások (mint amilyen ez is) kezelésének módját, amelyekre feliratkozhat valamely webszolgáltatáson keresztül, használhatja kedvenc hírolvasó-programjával vagy Élő könyvjelzőként. A My Yahoo!, Bloglines és a Google Reader webszolgáltatásai automatikusan kiválaszthatók, de bármilyen webszolgáltatás hozzáadható, amely kezeli az RSS formátumot.

  • Folyamatos helyesírás-ellenőrzés

Az új beépített helyesírás-ellenőrzés lehetőséget biztosít arra, hogy a weboldalakon használt szövegek helyesírása már beíráskor ellenőrzésre kerüljön bármilyen külső alkalmazás nélkül.

  • Élő könyvjelzők

Amennyiben egy weboldal rövid ismertetőt, úgynevezett microsummary (rendszeres frissített, az oldallal kapcsolatos legfontosabb információk) szolgáltatást biztosít, a felhasználók "Élő könyvjelzőt" készíthetnek. Az ily módon publikált információ mennyiségéből adódóan tökéletesen illeszkedik a könyvjelzők méretéhez, amit az oldal üzemeltetője folyamatosan változtathat. Számos olyan weboldal létezik, amely Élő könyvjelzőket biztosít, valamint számos Kiegészítő létezik, amely Élő könyvjelzőket készít népszerű weboldalakról.

  • Továbbfejlesztett kiegészítőkezelés

Az új kiegészítőkezelővel a Kiegészítők és a Témák közös felületen, egyszerűen tarthatók karban.

  • JavaScript 1.7

A JavaScript 1.7 nyelv számos új funkcióval rendelkezik, valamint tartalmazza a JavaScript 1.6 funkcióit is.

  • Kibővített keresőbővítmény formátum

A Firefox keresősáv formátuma mostantól támogatja a Sherlock és OpenSearch formátumokat, lehetőséget biztosítva a keresőknek a keresési javaslatok küldésére.

  • Frissített Kiterjesztéskezelő rendszer

Az új Kiterjesztéseket kezelő rendszer nagyobb biztonságot nyújt és lehetőséget biztosít a Kiterjesztések egyszerűbb lokalizációjára is.

  • Kliens-oldali munkamenet és állandó tároló

A kliensoldali adatok strukturált támogatása lehetővé teszi a webes tranzakciók jobb és gyorsabb kezelését nagy mennyiségű adat, például dokumentumok és postafiókok esetén. Ez a funkció a WHATWG specifikáció alapján készült.

  • SVG szöveg

Az svg:textpath specifikáció implementálásával megjeleníthetők olyan SVG szövegek, amelyek görbére vagy formára illeszkednek.

  • Új windowsos telepítő

A Nullsoft Scriptable Install System telepítőjét használva számos hiba került kiküszöbölésre.[10]

A Firefox 2 piaci részesedése[szerkesztés]

A Firefox piaci részesedése verziókra bontva
– NetApplications.com, 2009. július[11]
Firefox 1.0 0,05%
Firefox 1.5 0,16%
Firefox 2.0 1,45%
Firefox 3.0 16,21%
Firefox 3.5 4,54%
Összes verzió együttvéve[12] 22,47%

A Softpedia egyik cikkében a következőképpen foglalta össze a helyzetet a Firefox 2 megjelenése után: "Az IE6 birtokolja a böngészőpiac oroszlánrészét 77,22%-kal. Az IE7 3,18%-ra kúszott fel, míg a Firefox 2 0,69% állt."[13]

A Softpedia egyik cikke 2007 júliusában felhívta a figyelmet arra, hogy "a Firefox 2 folyamatosan terjeszkedik az IE7 megjelenése ellenére. A 2006. októberi 0,69%-ról 11,07%-ra növekedett a részesedése a piacon. A Mozilla még az 1.5 verziót is feláldozta a nyílt forráskódú böngésző 2.0 verziójának érdekében, ugyanis júniusban megszüntették az 1.5 támogatását, melynek következtében az előző verzió (1.5) részesedése 2,85%-ra esett vissza."[13][14][14][15][16]

A Firefox 2 a Firefox 3 megjelenésekor sokat veszített részesedéséből; a NetApplications szerint a megjelenést követő 24 órán belül a 3 verzió részesedése 1%-ról 3%-ra emelkedett.[17] 2008-ban a Firefox 2 fokozatosan átadta helyét a Firefox 3-nak. 2009 elejére 3% alá esett a részesedése, ekkor már a 3-as verzió volt a legelterjedtebb verzió.[18]

Kompatibilitás[szerkesztés]

Operációs rendszer Kompatibilitás
Linux kernel 2.2.14 és az újabbak
(with some libraries)
2.0.0.20
Apple
Mac OS X
v10.1 Puma
v10.2 Jaguar-10.3 Panther 2.0.0.20
v10.4 Tiger 2.0.0.20
v10.5 Leopard 2.0.0.8 - 2.0.0.20
OS/2 és eComStation 2.0.0.20
Microsoft
Windows
95
NT 4/98/Me 2.0.0.20
2000/XP/2003/Vista/
Home Server/2008
2.0.0.20

A Mozilla Firefox egy platformfüggetlen böngésző, így számos operációs rendszert támogat. A hivatalos letöltőoldaláról a következő verziók tölthetőek le:

  • Microsoft Windows: a Windows 98-at még támogatja, de a Firefox 2.0.0x sorozat az utolsó Firefox, amely támogatja ezt a rendszert. A javasolt rendszer a letöltési lap szerint a Windows XP, de emellett működik Windows ME és 2000 alatt is.
    • A minimum rendszerkövetelmény 233 MHz processzor, 64 MB RAM, és 50 MB szabad tárterület.
    • A javasolt rendszerkövetelmény azonban 500 MHz processzort, 256 MB RAM-ot és 100 MB szabad tárterületet ír elő.

Nem hivatalosan egy kis átalakítás után Windows 95 rendszeren is működik a 2-es verzió.[19]

  • Mac OS X
    • A minimum rendszerkövetelmény: PowerPC G3 processzor, 128 MB RAM, 75 MB szabad tárterület, Mac OS X 10.2.x.
    • A javasolt konfiguráció: PowerPC G4 vagy Intel processor, 512 MB RAM, 150 MB szabad tárterület.
  • Linux
    • A minimum rendszerkövetelmény: 233 MHz processzor, 64 MB RAM, 50 MB szabad tárterület, Linux kernel 2.2.14 (glibc 2.3.2, XFree86-3.3.6, gtk+2.0, fontconfig/xft és libstdc++5)
    • A javasolt rendszerkövetelmény pedig 500 MHz processzor, 256 MB RAM, 100 MB szabad tárterület, újabb Linux disztribúció.

Verziótörténet[szerkesztés]

Böngésző neve Gecko verzió Verzió Kódneve Megjelenés dátuma Jelentős változtatások
Mozilla Firefox 2 1.8.1 2.0a1 Bon Echo Alpha 1 2006. március 22. Az első Firefox 2.0 alfa kiadás.[20]
2.0a2 Bon Echo Alpha 2 2006. május 12. A linkek alapértelmezetten új lapon nyílnak meg. Minden fülön megjelenik a bezárás gomb. A szövegmezőkbe írt szövegeket beépített helyesírás-ellenőrző ellenőrzi. A munkamenet helyreállító a böngésző összeomlása után helyreállítja a lapokat. Keresési javaslatok a Google és Yahoo! használata során. Új bővítmény kereső és kiegészítőkezelés. Web feed preview. Könyvjelző mini-összefoglaló. A kiegészítőkezelő rendszer frissítése. A Sherlock és OpenSearch támogatása. SVG támogatása az svg:textPath segítségével.[21]
2.0a3 Bon Echo Alpha 3 2006. május 26. Adathalászat elleni védelem. Google és Yahoo! használatakor a keresési javaslatok is megjelennek a keresési előzmények mellett a keresőmezőben. Kliensoldali adattárolás támogatása.[22]
2.0b1 Firefox 2.0 Beta 1 2006. július 12. Tovább fejlesztett feed támogatás. Egy új NSIS-alapú telepítő. JavaScript 1.7. Fokozott biztonság és nyelvi támogatás a kiegészítőkhöz.[23]
2.0b2 Firefox 2.0 Beta 2 2006. augusztus 31. Winstripe téma frissítése: új navigációs ikonok, frissült az URL címsor (új Ugrás gomb a címsorban), frissült a keresőmező, a tab-sáv, összes lap gomb (mellyel az összes megnyitott lapot egy felugró listában meg lehet tekinteni).[24]
2.0 RC1 2006. szeptember 26. Első kiadásra jelölt változat.[25]
2.0 RC2 2006. október 6. Második kiadásra jelölt változat.[25]
2.0 RC3 2006. október 16. Harmadik kiadásra jelölt változat.[25]
2.0 Firefox 2
"Bon Echo"
2006. október 24. 2.0 verzió hivatalos megjelenése. Hivatalos nyelvi változatok megjelenése. A végleges verzió megegyezik a 2.0 RC3-mal.[8]
2.0.0.1 2006. december 19. Stabilitás fejlesztése, valamint a biztonsági hibák javítása.[26]
2.0.0.2 2007. február 23. Stabilitás fejlesztése, valamint a biztonsági hibák javítása.[27]
2.0.0.3 2007. március 20. Regressziók és biztonsági hibák javítása.[28]
2.0.0.4 2007. május 30. Stabilitás fejlesztése, valamint a biztonsági hibák javítása.[29]
2.0.0.5 2007. július 17. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[30]
2.0.0.6 2007. július 30. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[31]
2.0.0.7 2007. szeptember 18. Biztonsági hiba javítása.[32]
2.0.0.8 2007. október 18. Biztonsági hiba javítása, Mac OS X 10.5 támogatása.[5]
2.0.0.9 2007. november 1. Stabilitási hibák javítása.[33]
2.0.0.10 2007. november 26. Biztonsági hiányosságok javítása.[34]
2.0.0.11 2007. november 30. Egy, már az előző verzióban (2.0.0.10) ismert probléma javítása.[35]
2.0.0.12 2008. február 7. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[36]
2.0.0.13 2008. március 25. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[37]
2.0.0.14 2008. április 16. Stabilitási hibák javítása.[38]
2.0.0.15 2008. július 1. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[39]
2.0.0.16 2008. július 15. Biztonsági hibák javítása.[40]
2.0.0.17 2008. szeptember 23. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[41]
2.0.0.18 2008. november 12. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[42]
2.0.0.19 2008. december 16. Biztonsági és stabilitási hibák kiküszöbölése.[43]
2.0.0.20 2008. december 18. Egyetlenegy biztonsági hiba javítása. A 2.0.0.x sorozat vége.[44]

Források[szerkesztés]

  1. Mozilla Releases Major Update to Firefox and Raises the Bar for Online Experience. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. október 24.)
  2. Bon Echo Alpha 1 Available. MozInfo701. [2006. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. március 22.)
  3. Mozilla Developer Center. Mozilla Corporation. [2012. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 19.)
  4. Firefox 3 will not start on Windows 98/ME or earlier. Firefox támogatás
  5. a b Mozilla Firefox 2.0.0.8 Release Notes. Mozilla Corporation
  6. Google Safe Browsing for Firefox. Google.com. (Hozzáférés: 2007. február 5.)
  7. Mozilla.org wiki contributors: Phishing Protection Design Documentation - Background. Mozilla.org wiki. (Hozzáférés: 2007. január 24.)
  8. a b Mozilla Firefox - 2.0 Kiadási megjegyzések. Mozilla Europe. [2007. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. október 24.)
  9. Mozilla Developer News » Blog Archive » Firefox 2.0.0.15 security and stability update now available for download
  10. Mozilla Firefox - 2.0 Kiadási megjegyzések. Mozilla Europe. [2007. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  11. Market share for browsers, operating systems and search engines
  12. Top Browser Share Trend. NetApplications.com, 2008. September. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  13. a b Marius Nestor. „IE7 and Firefox 2.0 Are Slaughtering Internet Explorer 6 - Out with the old, in with the new”, Softpedia, 2008. február 5.. [2008. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. március 31.) 
  14. a b IE6 vs. IE7 vs. Firefox 2.0 vs. Firefox 1.5 vs. Safari 3.0 vs. Opera 9 In browser market share deathmatch. Softpedia, 2007. július 2. [2009. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 20.)
  15. Browser Versions Market Share. NetApplications.com. (Hozzáférés: 2008. február 19.)
  16. Browser War: FF2 pulls ahead of IE7 in Europe. XiTi Monitor, 2007. július 18. [2008. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 18.)
  17. Firefox 3.0 Usage Share (EDT). Net Applications, 2008. június 19. (Hozzáférés: 2008. június 19.)
  18. Top Browser Share Trend. NetApplications.com, 2024. február 25. (Hozzáférés: 2009. március 18.)
  19. Pascal Gienger: Firefox 2 on Windows 95 - Sun xVM VirtualBox example, 2009. március 30. [2009. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 14.)
  20. Bon Echo alpha 1 release notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. március 22.)
  21. Bon Echo alpha 2 release notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. május 12.)
  22. Bon Echo alpha 3 release notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. május 26.)
  23. Bon Echo beta 1 release notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. július 12.)
  24. Bon Echo beta 2 release notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. augusztus 31.)
  25. a b c Press Releases and Announcements. mozilla.org. (Hozzáférés: 2008. április 21.)
  26. Mozilla Firefox 2.0.0.1 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2006. december 19.)
  27. Mozilla Firefox 2.0.0.2 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. február 23.)
  28. Mozilla Firefox 2.0.0.3 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. március 20.)
  29. Mozilla Firefox 2.0.0.4 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. május 30.)
  30. Mozilla Firefox 2.0.0.5 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. július 17.)
  31. Mozilla Firefox 2.0.0.6 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. július 30.)
  32. Mozilla Firefox 2.0.0.7 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. szeptember 18.)
  33. Mozilla Firefox 2.0.0.9 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. november 1.)
  34. Mozilla Firefox 2.0.0.10 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. november 26.)
  35. Mozilla Firefox 2.0.0.11 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. november 30.)
  36. Mozilla Firefox 2.0.0.12 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. február 7.)
  37. Mozilla Firefox 2.0.0.13 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. március 25.)
  38. Mozilla Firefox 2.0.0.16 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. április 16.)
  39. Mozilla Firefox 2.0.0.15 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. július 1.)
  40. Mozilla Firefox 2.0.0.16 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2007. július 15.)
  41. Mozilla Firefox 2.0.0.17 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. szeptember 13.)
  42. Mozilla Firefox 2.0.0.18 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. november 12.)
  43. Mozilla Firefox 2.0.0.19 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. december 16.)
  44. Mozilla Firefox 2.0.0.20 Release Notes. Mozilla Corporation. (Hozzáférés: 2008. december 18.)