Ugrás a tartalomhoz

Finnmarksvidda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Finnmarksvidda, vagy más néven a Finnmark-felvidék Norvégia legnagyobb felvidéke 22000 négyzetkilométernél is nagyobb területen fekszik.[1] Felszíne 300 és 500 méteres tengerszint feletti magasságok között váltakozik. Finnmark megyének mintegy 36%-a a Finnmarksvidda területéhez tartozik.

A Finnmarksvidda legalacsonyabb vidékein

Földrajza

[szerkesztés]
A Finnmarksvidda Alta közelében

Altától a Varanger-félszigetig keleten, mintegy 300 kilométer szélességben terül el Norvégia legészakabbi részeitől, egészen Finnországig. A fennsík délkeleti részén az 1976-ban megnyitott, 1409 négyzetkilométeres területű Øvre Anárjohka Nemzeti Park található.[2]

Növény- és állatvilága

[szerkesztés]

A fennsíkon fenyveserdők és nyírfaligetek, mocsarak és gleccserek által kivájt tavak találhatóak. Finnmarksvidda az északi sarkkörtől északabbra található és a nomád életmódjukról híres számik és az általuk terelgetett rénszarvascsordák lakóhelye. Telente a tundrát használják menedékként.

Éghajlata

[szerkesztés]
Finnmarksvidda a leghidegebb térség a kontinentális Norvégián belül

Finnmarksvidda éghajlata kontinentális, a leghidegebb hőmérsékleti elemekkel egész Norvégiában. 1886. január 1-jén például -51,4 °C-ot mértek Karasjokban, amely az eddigi hidegrekord Norvégiában. Ugyanitt a januári átlagos középhőmérséklet -17,1 °C, míg a júliusi átlagos középhőmérséklet 13,1 °C. Az éves középhőmérséklet -2,4 °C körül alakul. Az éves átlagos csapadékmennyiség 366 milliméter.[3]A Karasjokban mért eddigi rekordhőmérséklet 32,4 fok volt, amelyből következik, hogy az éves hőingás elérheti a 84 °C-ot is, amely igen szélsőségesnek tekinthető Európában.

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Finnmarksvidda című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
  1. Finnmarksvidda. [2010. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 4.)
  2. Leif Ryvarden. Stabbursdalen, Øvre Pasvik og Øvre Anárjohka. Gyldendal, 2007 (Norges nasjonalparker; 3) ISBN 978-82-05-37638-0
  3. Weather. [2007. november 20-i dátummal az The Norwegian Meteorological Institute eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 4.)