Ugrás a tartalomhoz

Finkbeiner-teszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Christie Aschwanden újságíró által összeállított Finkbeiner-teszt egy olyan lista, amely segíti az újságírókat abban, hogy elkerüljék a szexista sztereotípiákat a női tudósokról szóló cikkeikben. A következő témák és kérdések kerülendők egy női tudósról szóló cikkben vagy interjúban ahhoz, hogy a Finkbeiner-teszten átmenjen:

 • Ne hangsúlyozzák ki, hogy nőről van szó
 • Mi a férje foglalkozása?
 • Hogyan oldja meg a gyermekek felügyeletét?
 • Ne írjanak róla, hogy mennyire anyáskodik a beosztottai fölött
 • Visszavetette-e a tudományterületén tapasztalt versengés?
 • Ne említsék meg, hogy példaképként szolgál más nők számára
 • Ő az „első nő, aki…”.[1]

Aschwanden a tesztet 2013. március 5-én jelentette meg a Double X Science nevű, online női tudományos folyóiratban.[2] A cikkel választ kívánt adni arra azokra a tipikus baklövésekre, ahogyan a női tudósokkal kapcsolatos sztereotípiákat tálalják a médiában:

„a cikkalany nemét az őt legjobban jellemző részletként kezelve. Ő nem csak egy nagy tudós, hanem egy nő! És ha ráadásul még feleség és anya is egyben, ezeket a szerepeit kiemelve tárgyalják.”

Aschwanden a Bechdel-teszt szellemében készítette el tesztjét; a Bechdel-teszt a fikciós művekben vizsgálja a nemi elfogultságot. A tesztet szakíró kollégájáról, Ann Finkbeinerről nevezte el, aki azt a döntését publikálta,[3] hogy miért nem „mint nőről” írta meg legutóbbi cikkét egy csillagászról.[1]

A Finkbeiner-tesztet említették a New York Times Yvonne Brill rakétatudósról szóló nekrológjának médiakritikájában. Az említett gyászjelentés, amit 2013. március 30-án publikáltak és Douglas Martin tollából származik, a következő szavakkal kezdődik: „Csodás volt a Sztroganov bélszínje, követte férjét munkahelyről munkahelyre és nyolc évet töltött otthon, hogy felnevelje három gyermeküket”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Brainard, Curtis. „‘The Finkbeiner Test’ Seven rules to avoid gratuitous gender profiles of female scientists”, Columbia Journalism Review , 2013. március 22. (Hozzáférés: 2013. március 31.) 
 2. Aschwanden, Christie. „The Finkbeiner Test: What matters in stories about women scientists?”, Double X Science , 2013. március 5.. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 31.) 
 3. Finkbeiner, Ann. „What I’m not going to do: Do media have to talk about family matters?”, Double X Science , 2013. március 1.. [2013. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 31.)  Originally posted at: What I’m Not Going to Do. The Last Word On Nothing, 2013. január 17. (Hozzáférés: 2013. április 2.)
 4. Gonzalez, Robert T.. „The New York Times fails miserably in its obituary for rocket scientist Yvonne Brill”, io9 , 2013. március 31. (Hozzáférés: 2013. március 31.) 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Finkbeiner test című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]