Fiókprobléma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fiókprobléma egy lehetséges torzító tényező statisztikai alapú vizsgálatoknál: a sikeres vizsgálatokat nagyobb valószínűséggel publikálják, mint a sikerteleneket (a sikertelen vizsgálatokról szóló beszámolók „a fiókban maradnak”), így a publikált eredmények alapján a vizsgált feltételezés alátámasztottabbnak tűnik, mint amennyire azt a vizsgálatok ténylegesen megalapozzák. Szélsőséges esetben egy nemlétező jelenség is bizonyítottnak tűnhet, ha a kísérletek egy része puszta véletlenségből alátámasztja, és csak azokat a kísérleteket hozzák nyilvánosságra.

A fiókprobléma a publikációs torzítás egyik formája; az elnevezést Robert Rosenthal pszichológus alkotta meg 1979-ben.[1]

A fiókprobléma komoly hibalehetőség a korábbi vizsgálatok eredményeit összegző és azokból következtetéseket levonó metaanalízisek során. Ilyenkor amellett, hogy megpróbálják felkutatni a nem publikált vizsgálatokat, a kis és a nagy léptékű vizsgálatok összehasonlításával próbálják kiszűrni a torzítást. A kis mintán végzett vizsgálatokban nagyobb a véletlen hiba, a nagyobb vizsgálatok pontosabbak, és többen vesznek bennük részt, ezért negatív kimenetel esetén is nagyobb eséllyel kerülnek nyilvánosságra; ha a kis vizsgálatoknál gyakoribb a pozitív következtetés, mint a nagyoknál, az a fiókprobléma jele. (Az ezt vizsgáló eljárás az ún. funnel plot.)

2004-ben számos neves orvosi folyóirat (köztük a New England Journal of Medicine, a The Lancet, az Annals of Internal Medicine és a JAMA) bejelentette, hogy a továbbiakban csak olyan gyógyszerkísérletek eredményeit publikálják, amelyeket előre felvettek egy nyilvános adatbázisba (így a kísérletnek negatív eredmény esetén is nyoma marad).[2]

Forrás[szerkesztés]

  1. Rosenthal, Robert (1979). „The file drawer problem and tolerance for null results”. Psychological Bulletin 86, 638-641. o. DOI:10.1037/0033-2909.86.3.638.  
  2. (The Washington Post). „Medical journal editors take hard line on drug research”, smh.com.au, 2004. szeptember 10. (Hozzáférés ideje: 2008. február 3.) 

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]