Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága
Alapítva1999
A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága weboldala

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága (FEHT) magyarországi non-profit szervezet, egyesületi formában alapított közhasznú szervezet.

Teljes neve: Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társasága. Neve angolul: Hungarian Alzheimer Society.[1] A Nemzetközi Alzheimer Társaság (Alzheimer's Disease International, rövidítve ADI) 84 nemzeti tagszervezetének egyike (évek óta, 2017-ben is).

Kiemelt fontosságú feladatának tartja az Alzheimer-kórral és más demenciával élők, valamint gondozóik sokoldalú támogatását és érdekvédelmét.

Szervezete[szerkesztés]

Az egyesület szervei:

  • a közgyűlés,
  • az elnökség,
  • a tanácsadók testülete (szakmai tanácsadó jogkörrel).

A szervezet tevékenységét három főből álló elnökség irányítja. Tagjai: az elnök (Himmer Éva) és a két alelnök.

Céljai, tevékenysége[szerkesztés]

Alapítása, 1999 óta az egyesület legfőbb célkitűzése a demens személyek és gondozó családtagjaik jó életminőségének, hosszantartó szeretetteljes gondozásának-ápolásának segítése. Céljai között szerepel, hogy a lakosság széles köreivel megismertesse a demenciával kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa e betegségekkel kapcsolatos tévhiteket és elérje, hogy a demenciát hazánkban is tekintsék kiemelt egészségügyi prioritásnak.

Fontos feladatának tekinti, hogy a gyakorlatban is segítséget nyújtson az érintettek számára. Ennek érdekében a következőket biztosítja:

  • tájékoztatás, tanácsadás;
  • személyes és csoportos konzultáció;
  • gyakorlati és érzelmi segítségnyújtás;
  • ápolói-gondozói képzések;
  • a betegek és gondozóik érdekképviselete a kormányzati és döntéshozói szervekkel szemben

A társaság együttműködik pszichiáter-neurológus-geriáter szakemberekkel, az egészségügyi és szociális hálózattal, hazai és nemzetközi szervezetekkel. Javaslatokat fogalmaz meg a kormányzat részére, többek között az Alzheimer-kórral élők rendezetlen egészségügyi-szociális helyzetének megoldása érdekében. Régóta szorgalmazza, hogy – a ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a Nemzetközi Alzheimer Társaság ajánlásainak megfelelően – Magyarországon is mielőbb létrejöjjön a nemzeti demencia stratégia.

Programok, projektek[szerkesztés]

Az egyesület többek között szakmai konferenciák, emlékkoncertek, figyelemfelhívó kampányok szervezésével foglalkozik. Konkrét csoportos foglalkozásokat is ajánl a hozzá forduló érintett személyeknek. Ennek egyik formája volt 2000–2005 között a memória klub, amelyet azonban "megfelelő helyiség és finanszírozás hiányában" nem tudtak tovább működtetni.[2]

  • Az egyesület 2001 óta minden évben megszervezi az Alzheimer-világnap (szeptember 21.) eseményeit. A betegséget övező tévhitek eloszlatásának jegyében rendezi meg a Memória Híd elnevezésű koncertjeit, illetve kampányát.
  • Részt vesz a nemzetközi Alzheimer-konferenciákon. 2012-ben elnyerte az ADI 31. Alzheimer Világkonferenciájának rendezési jogát és egyik szervezője volt a Budapesten 2016-ban megtartott rendezvénynek.[3]
  • A 2016. évi világkonferencia alkalmából a társaság nyolc pontból álló javaslatot tett a kormányzat részére a demenciával élő személyek helyzetének javítására, valamint a megelőzés érdekében szervezett Globális agybarát közösség elnevezésű kezdeményezés támogatására.
  • Honlapján lehetővé teszi a segítségre szoruló személyek jelentkezését, közli kiadványait és egyes programjait. Az Aktualitások-oldal frissítése azonban a 2014. évi világnap óta szünetel (2017. szeptemberben).[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az egyesület alapszabálya. [2014. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  2. A társaság honlapja. [2017. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  3. 31st International Conference of Alzheimer's Disease International (Az ADI 31. világkonferenciája. Budapest, 2016. április 21–24., angol nyelven.)
  4. A társaság honlapja. [2017. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)

Források[szerkesztés]