Fehérfoltos kertibagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehérfoltos kertibagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Hadeninae
Nem: Melanchra
Faj: M. persicariae
Tudományos név
Melanchra persicariae
(Linnaeus, 1761)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérfoltos kertibagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérfoltos kertibagoly témájú médiaállományokat és Fehérfoltos kertibagoly témájú kategóriát.

A fehérfoltos kertibagoly (Melanchra persicariae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Egész Európában és Ázsiában elterjedt, gyakori faj megtalálható a síkságokon, nedves vegyes erdőkben , nyír erdőkben, sűrű erdővel borított völgy lejtőkön, mocsaras erdőkön és a hegyekben mintegy 1000 méter magasságig. Az elterjedésének északi határa Skóciában kezdődik Dél-Skandinávián keresztül Oroszországban és Dél-Szibériában a Kamcsatka-félszigetig tart. A déli határa végigfut Észak-Spanyolországon, Olaszországon (kivéve Szicília), Macedónián , Bulgárián, Kis-Ázsián, a Dél-Kaukázuson , Észak-Iránon Közép-Ázsiáig és Észak-Kínáig, Koreáig tart.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 28–38 mm, az első szárnyak színe sötétbarna, szürke és okker színű foltokkal. A hátsó szárnyak világosbarnák.
  • hernyó: világoszöld vagy világosbarna színű. A fej zöldes vagy barnás. A kifejlett hernyó 45 mm hosszú.
  • báb: sötét vörösesbarna

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: két nemzedékes faj, az első nemzedéke május második felében-júniusban rajzik. A tojásrakás után 1-3 hét elteltével kikelnek a kis lárvák és 5 lárvafokozatot követően bábbá fejlődnek. A második nemzedék rajzása július-augusztusra tehető, kártételük augusztustól figyelhető meg.
  • hernyók tápnövényei: leginkább a káposztafélék károsítójaként ismert, de más szántóföldi és kertészeti növényeket (pl. fejes saláta, hagyma, paradicsom, paprika) is károsít. A hemyó a levélszáron hámozgat, kirágja a levél érközeit.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Flohkraut-Eule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.