Szénégetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Faszénégető szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Faszénégető boksa
Faszénégető boksa keresztmetszete
Faszén

A szénégetés (vagy faszénégetés) egy hagyományos foglalkozás.

Az erdei mesterségek sorában leginkább a kohász és a vasverő központok közelében a 19. század elejétől virágzott, mivel a jó, kénmentes acél előállításához elengedhetetlenül szükség volt a faszénre, azonban a mesterség ennél sokkal ősibb.

A faszén készítéséhez gyertyánt, bükköt, kőrist, cserfát használnak. Boksába rakják, amihez előzetesen sík területet keresnek, vagy alakítanak ki. A kisebb, 80 köbméternyi fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű hely kell, 250 köbméterhez pedig 12 métereset készítenek elő. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre helyezik, három rend majdnem függőlegesen egymásra állított fából rakják, így itt a magassága eléri a 3-3,5 métert, majd földdel betakarják. A boksát a tetején gyújtják be, majd 8-12 napig lassan égetik, azután egy napig pihentetik.

Maga az égés nagyrészt oxigénszegény környezetben történik, így az elgázosító kazánok működéséhez, ill. a pirolízishez hasonlít a folyamat.

A kész faszenet egykor kosarakban szállították egyéb iparosoknak, vaskohászatokba, feketelőpor előállítására, illetve városokba, ahol vasaláshoz használták. Napjainkban papírzsákban kapható kizárólag grillezéshez.

Kulturális vonatkozások[szerkesztés]

  • Csanálosi Tibor: Szénégető (Kép)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]