Faro Venustiano Carranza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Faro Venustiano Carranza
Cím Mexikó, Veracruz, kikötő
Építési adatok
Építés éve1902–1910
Megnyitás1910
Építési stílusklasszicista
Hasznosítása
Felhasználási területvilágítótorony
Alapadatok
Tszf. magasság9 m
Magassága50 m
Elhelyezkedése
Faro Venustiano Carranza (Veracruz)
Faro Venustiano Carranza
Faro Venustiano Carranza
Pozíció Veracruz térképén
é. sz. 19° 12′ 06″, ny. h. 96° 08′ 00″Koordináták: é. sz. 19° 12′ 06″, ny. h. 96° 08′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Faro Venustiano Carranza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Faro Venustiano Carranza (nevének jelentése: Venustiano Carranza világítótorony) egy világítótoronnyal is rendelkező épület a mexikói Veracruz kikötőjében. Nevét onnan kapta, hogy 1914-ben ideiglenesen itt rendezte be kormányának főhadiszállását a forradalom egyik vezére, Venustiano Carranza. Ma már nem használják világítótoronyként, hanem a haditengerészet egyik központja.

Története[szerkesztés]

Az építkezés 1902-ben kezdődött Emilio Lattine és Salvador Echegaray mérnökök irányításával, és 1906-ban lényegében már be is fejeződött, de csak 1910-ben szerelték fel benne a megfelelő jelzőket, így csak ebben az évben avatta fel Porfirio Díaz elnök. Ez a torony lett a város első elektromos világítótornya. 1914 végén, amikor Pancho Villa és Emiliano Zapata bevonult Mexikóvárosba, a velük szemben álló vezér, Venustiano Carranza Veracruzba, azon belül is ebbe az épületbe tette át székhelyét, a várost pedig Mexikó ideiglenes fővárosává jelölte ki. Később a torony és a part közé felépült egy banképület, amely ma a Pemex olajipari társaság tulajdona, emiatt a világítótorony szerepe megszűnt, azt az Isla de Sacrificios szigetre telepítették át. Ebben az épületben 1935. május 21. óta a harmadik haditengerészeti zóna központi adminisztrációja működik.[1][2]

Az épület[szerkesztés]

Az 50 méter magas, órával is rendelkező tornyot egy téglalap alaprajzú, egyemeletes, klasszicista stílusú épület veszi körül, ennek belső udvarát félköríves záródású boltívek övezik.[3] Az épület előtt Venustiano Carranza egész alakos szobra áll.[1]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b El Faro de Venustiano Carranza (spanyol nyelven). Turismo de Veracruz. [2017. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 13.)
  2. Faro Venustiano Carranza (spanyol nyelven). Disfruta Veracruz. [2017. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 13.)
  3. Faro Venustiano Carranza (spanyol nyelven). TravelbyMéxico. (Hozzáférés: 2017. április 13.)