Ugrás a tartalomhoz

Fajszi Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fajszi Károly
Született1911. április 25.
Fülöpszállás
Elhunyt2004. február 3. (92 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakönyvtáros,
könyvgyűjtő,
bibliográfus,
eszperantista
SablonWikidataSegítség

Fajszi Károly (Fülöpszállás, 1911. április 25.Budapest, 2004. február 3.) magyar bibliográfus, könyvtáros, könyvgyűjtő és eszperantista. A Fajszi Gyűjtemény megalkotója.

Élete

[szerkesztés]

Fülöpszálláson iparos családban született, édesapja asztalos volt, aki az ipar mellett földet is művelt, hogy eltartsa családját. Fajszi Károly Kunszentmiklósra járt gimnáziumba és ott érettségizett. Tanulmányait ezután a kecskeméti Református Jogakadémián folytatta. 1936-ban önként megszakította felsőfokú tanulmányait, mivel egyházi feljebbvalói nem tetszéssel fogadták március 15-i beszédét.[1] „Bűne” az volt, hogy szóba hozta a diákság, a fiatal értelmiségiek nehéz anyagi körülményeit. Később abszolvált ugyan, de nem szerezte meg az oklevelet.

Sokáig alkalmi munkákból élt, majd a második világháború idején behívták katonának. Harcolt a fronton és hadifogságba esett. 1948-ban érkezett haza egy Kijev melletti tiszti hadifogolytáborból. Budapesten a Magyar Postán kapott állást a távközlés területén, ott dolgozott több mint három évtizedet, végül 60 éves korában az egyik budapesti ÁFÉSZ gazdasági tanácsadójaként 1971-ben vonult nyugdíjba. Feleségével négy gyermeküket nevelték fel.

Munkássága

[szerkesztés]

50 éves korában tanulta meg az eszperantó nyelvet, szeretett volna eszperantó nyelven könyveket olvasni, de nem volt könnyű hozzájutnia, ezért elkezdte beszerezni azokat elsősorban idős eszperantistáktól és ha tudta külföldről is. 1966-ban már részt vett a Budapesten megrendezett 51. Eszperantó Világkongresszus szervezésében. Alapos felkészültséggel látott neki a gyűjtőmunkának, elsők közt volt, aki letette a felsőfokú állami nyelvvizsgát eszperantóból. 1966-tól tanította az eszperantó nyelvet, lakásán magántanítványokat is fogadott. Nyugdíjas éveiben szabályos kis magánkönyvtárat üzemeltetett pesti lakásában kutatók és szakdolgozataikat író diákok számára, feleségével együtt a könyvkötést is megtanulták, bekötötték a diákok szakdolgozatait.

Nagy sikere volt az ő mozgó kiállításainak, művelődési házakban állították ki könyveinek egy-egy válogatott részét, sok barátot szerzett így az olvasásnak és az eszperantó nyelvnek. Legnagyobb sikere 1987-ben volt, az eszperantó nyelv születésének 100. évfordulóján, amikor az Országos Széchényi Könyvtár-ban állították ki gyűjteményének számos jeles darabját. Gyűjteményét 2001-ben adta át az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak és ekkor szülőfalujába vonult vissza. Az eszperantistáknak ma is kincsesbánya a Fajszi Gyűjtemény.

Művei (válogatás)

[szerkesztés]
  • Eszperantó : Kereskedelmi gyorsított tanfolyam / Fajszi Károly. Budapest : Fővárosi Tanács VB Iparcikk Kereskedelmi Iroda, 1966. [51] p.
  • Az eszperantó könyv Magyarországon : [bevezető Fajszi Károly] : [Kiállítás Fajszi Károly gyűjteményéből az Országos Széchényi Könyvtárban 1987. március 17-től április 11-ig / [kiad. az Országos Széchényi Könyvtár]. Budapest : OSZK, 1987. 16 p. : ill. ISBN 963-200-234-2[2]

Díjak, elismerések

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Két beszéd március 15-én : Szombathely - Kecskemét / [Gyuk Pál, Fajszi Károly]. Szombathely : Összetartás, 1936. 16 p.
  2. Kiállítási katalógus.

Források

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]