FIA GT1 világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FIA GT1 világbajnokság

KategóriaSportautóverseny
Helyszínnemzetközi
Első év2010
GumikMichelin
Versenyzők48
Csapatok12
Motorok6
Egyéni győztesnémet Michael Krumm
Győztes csapatfrancia Hexis AMR
A(z) FIA GT1 világbajnokság weboldala

Az FIA GT1 Világbajnokság egy sportautó világbajnokság amit a SRO Group (Stéphane Ratel Organisation) hozott létre és a versenyeket az FIA felügyeli. Ez a bajnokság nagyobb túraautók számára van kiírva de csak a GT1-es szabályoknak megfelelő autók versenyezhetnek a sorozatban. Az év végén a versenyzők között és a csapatok között avatnak bajnokot.

Az FIA GT1 Világbajnokság 2010-ben indult az FIA GT Bajnokság utódaként. A GT2-es autók számára is írtak ki bajnokságot, méghozzá az FIA GT2 Európa-bajnokságot, de a kevés nevező miatt lefújták a GT2-es Európa-bajnokság 2010-es szezonját.

Versenyek[szerkesztés]

Az FIA GT1 Világbajnokság 10 országban rendez versenyt, minden hétvégén két darab 1 órás versenyt lebonyolítva. Az időmérőedzést a Formula–1-hez hasonló módszerrel bonyolítják le. Az első verseny az úgynevezett kvalifikáló verseny ahol csak az első három helyezett kap pontot 8-6-4 sorrendben, az első verseny végeredménye határozza meg a második úgynevezett bajnoki verseny rajtsorrendjét amelynek a végén már a Formula–1-ben is használt pontrendszerrel pontozzák az első tíz helyezettet azaz 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 sorrendben. Mindkét versenyen kötelező egy kiállás ahol pilótacserét és gumicserét hajtanak végre de tankolni tilos.

Maximum hat gyártó vehet részt a bajnokságban és két privát csapatot kötelesek ellátni autóval, motorral, a csapatok minimum egy de maximum két autóval versenyezhetnek a sorozatban. Ennek köszönhetően a sorozatban összesen 24 autó és 48 versenyző van a bajnokságban. A szoros versenyek érdekében az FIA úgynevezett ballasztsúlyokat helyez a legtöbb autóba, hogy az esetleges különbségeket így egyenlítsék ki. Egyedüli gumiszállítóként csak a Michelin szerepel a sorozatban.

Az autók szállítási költségeiért, valamint a személyzet szállításáért az SRO felelős.

Versenypályák[szerkesztés]

Az alábbi pályákon rendeznek versenyt: az Egyesült Arab Emirátusokbeli Yas Marina Circuit, az angliai Silverstone Circuit-en a RAC Tourist Trophy versenyt, a cseh Masaryk Circuit pályán, a franciaországi Paul Ricard pályán, a belgiumi Circuit de Spa-Francorchamps pályán a Spa-i 24 órás autóversenyyel egy időben, a németországi Nürburgringen, a portugál Autódromo Internacional do Algarve pályán, a dél-afrikai Durban street circuit nevű utcai pályán, a brazil Autódromo José Carlos Pace pályán és az argentínai Potrero de los Funes Circuitnevű pályán.

Világbajnokok[szerkesztés]

Év Versenyzők Csapat
2010 GER Michael Bartels
ITA Andrea Bertolini
GER Vitaphone Racing Team
2011 GER Lucas Luhr
GER Michael Krumm
FRA Hexis AMR
2012 DEU Marc Basseng
DEU Markus Winkelhock
DEU All-Inkl.com Münnich Motorsport

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Egyéb linkek[szerkesztés]