Főfőnök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Főfőnök
(The Boss of It All)
2006-os francia–német–olasz–svéd–dán film

Jens Albinus a filmben
Jens Albinus a filmben
Rendező Lars von Trier
Producer Meta Louise Foldager
Vibeke Windeløv
Signe Jensen
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Lars von Trier
Főszerepben
 • Friðrik Þór Friðriksson
 • Jean-Marc Barr
 • Jens Albinus
 • Lars von Trier
 • Peter Gantzler
 • Sofie Gråbøl
 • Iben Hjejle
 • Henrik Prip
 • Mia Lyhne
 • Casper Christensen
 • Louise Mieritz
Gyártás
Ország Franciaország

Németország
Olaszország
Svédország

Dánia
Nyelv dán
Játékidő 99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Nordisk Film
Bemutató 2006. szeptember 21. Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztivál
Korhatár 12 II. kategória (F/4695/J)
További információk

A Főfőnök (dánul: Direktøren for det hele) című film egy 2006-os dán vígjáték, melynek Lars von Trier a rendezője és forgatókönyvírója is. A film érdekessége, hogy ez Lars von Trier első vígjátéka, illetve, hogy a film operatőr nélkül készült. A film készítésekor egy Automavision nevű rendszert használtak, melynek során a rendező kiválasztotta a kamera helyét, és egy számítógépre bízta a zoom és egyéb kameramozgások megválasztását.

Történet[szerkesztés]

Egy jól menő dán IT kisvállalat vezetője, Ravn el szeretné adni a cégét a régi kollégái tudta nélkül (kisemmizve őket), ám a vevő, egy izlandi üzletember azonban kizárólag a cég első számú emberével hajlandó tárgyalni, akivel csak az a probléma, hogy kitalált személy. Ravn az évek során, hogy a kellemetlen döntéseiért ne haragudjanak meg rá a kollégái, egy Amerikában élő főnökre fogta rá a kellemetlen döntéseket. A főfőnök eddig kizárólag e-mailben kommunikált a kollégákkal, de az eladás miatt egy élő személyre van szükség, ezért Ravn felbérel egy állástalan színészt, Kristoffert hogy rövid ideig játssza el az amerikai főfőnök szerepét, írja alá az eladásról szóló szerződést. A probléma akkor kezdődik, mikor a kollégák meglátják a folyosón a „főfőnököt”. Kristoffer jó főnökhöz méltóan megismerkedik a kollégákkal, meghallgatja problémáikat, és megpróbál segíteni nekik, bevetve az általa istenített Gambini-módszert is.

Gambini-módszer[szerkesztés]

Antonio Stavro Gambini huszadik századi színházi író. Előszeretettel alkalmaz abszurd megoldásokat a darabjaiban. Például a mondat szavai között hosszú szüneteket tart, vagy minden kérdésre igennel válaszol stb.
Ismertebb művei: 1969-ből (egyesek szerint 1968 vége) az „Akasztott macska” című egyfelvonásos, és „A kéményseprő monológja a kémények nélküli városból” című három órás, szintén egyfelvonásos darab. Az íróról gyakran mondták, hogy furcsa, nem minden alap nélkül. Nem hitt az improvizációban, szerinte az improvizáció behódolás a szalondrámának.
Magáról az íróról nagyon keveset tudunk, csak egy dolgot tudunk biztosan róla: kitalált személy.

Szereplők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]