Fülöp-szigeteki kereszténység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fülöp-szigetek a Föld negyedik legnagyobb keresztény országa, a keresztények aránya a népességben 84 százalék körül mozog. A maradékot főleg muszlimok adják, akik a déli szigeten, Mindanaón laknak leginkább.[1]

A 2020-as népszámlálás szerint a népesség legalább 84%-a keresztény; ebből körülbelül 79 % a római katolikus egyházhoz tartozik, míg a maradék főleg az Iglesia ni Cristohoz, a Fülöp Független Egyházhoz, a Jehova Tanúihoz, a Hetednapi Adventista Egyházhoz, a pünkösdi-karizmatikusokhoz, továbbá más felekezetekhez.[2]

1980-as és 2000-es adatok
a lakosság %-ban: - Katolikus:

- Protestáns és egyéb keresztény:

(forrás: Nation Master és Magyar Katolikus Lexikon)

Előzmény[szerkesztés]

Jaro katedrálisa, Iloilo City
A protestánsok aránya

Magellán Föld körüli útja során Cebu szigetén kötött ki. A szigeten felállítottak egy keresztet. A nagy portugál felfedezőt nemsokára megölték a szomszédos Lapu-Lapu szigeten. Az indiai származású bennszülött uralkodó viszont hamarosan megkeresztelkedett nyolcszáz alattvalójával együtt. Halála után felnyitották ennek a királynak sírját, és meglepetten látták, hogy teste mumifikálódott, és egy Krisztus-szobrot ölel. A hír népi jámborságot váltott ki, és a Magellán-kereszt a filippínók megtérésének jelképe lett.[3] Az első szentmisét Samar szigetén 1521-ben március 31-én tartották meg.[4]

Története[szerkesztés]

1577-ben a ferencesek visitas néven alakítottak iskolákat, ahol gazdasági és kulturális ismereteket oktattak. 1581-ben érkeztek a jezsuiták, akik 1589-től kollégiumokban neveltek fiúgyermekeket. 1587-ben a domonkosok jöttek a szigetekre, akik a Szent Tamás kollégiumot alapították 1661-ben, amely ma a világ legnagyobb egyeteme. 1593-ban kiadták az első könyvet, a Doktrina Kristianát. Az első filippínó szent, Lorenzo Ruiz, Japánban halt mártírhalált 1637. szeptember 29-én. 1776-ban felszámolták itt is a jezsuita missziót, el kellett hagyniuk az országot.[5] A misszionáriusok olyan eredményesek voltak, hogy a 19. század végére az ország nagyobbik része kereszténnyé vált. Egy spanyolok elleni forradalom miatt azonban távozni kellett a spanyol papoknak is az országból. Kis időre amerikai befolyás alatt protestáns papok érkeztek. A 20. század elején kinevelődött a filippínó papság, ami mára azt hozta, hogy az egész papi hierarchia filippínó. II. János Pál pápa 1981-ben és 1994-ben is meglátogatta az ország keresztényeit.[6]

Keresztrefeszítések[szerkesztés]

San Fernandóban, Santa Luciában és San Juanban húsvétkor önkéntes keresztrefeszítéseket tartanak, amelyeken átlagosan húszan vesznek részt. A helyszínre vezető úton hátukat véresre korbácsoló fiatalok is kísérik a résztvevőket. Egy dán férfi, Lasse Spang Olasen a helyszínen dokumentumfilmet készített, ennek során ő is kipróbálta. Élményéről kérdezve azt állította, "fantasztikus, mindenkinek ajánlom...".[7] A bennszülöttek között csúcstartó is van, aki 31-szer feszítette már keresztre magát. A keresztrefeszítések önkéntes jellegűek, az egyház nem javasolja, nem tartja helyesnek a vezeklésnek ezt a módját, de nem is ellenzi, lelkiismeretükre bízza. A turistairodák úgy nyilatkoznak, hogy van, aki csak ezért jön az országba, hogy lássa ezt az önkéntes ceremóniát.

Források[szerkesztés]

  1. Érdekes adatok a Fülöp-szigetekről”, Khívától keletre (Hozzáférés: 2018. április 1.) (magyar nyelvű) 
  2. (2023. február 22.) „Religious Affiliation in the Philippines (2020 Census of Population and Housing)”. Philippines in Figures, Quezon City, Philippines, Kiadó: Philippine Statistics Authority. (Hozzáférés: 2023. március 25.)  
  3. Fülöp-szigetek – Magellán keresztje és az Eucharisztikus Világkongresszus logója”, Magyar Kurír (Hozzáférés: 2018. április 1.) (magyar nyelvű) 
  4. A Jézus Társasága 1773-ban - Jezsuiták”, Jezsuiták, 2016. augusztus 9.. [2018. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 1.) (magyar nyelvű) 
  5. A Jézus Társasága 1773-ban - Jezsuiták”, Jezsuiták, 2016. augusztus 9.. [2018. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 1.) (magyar nyelvű) 
  6. Fülöp-szigetek – Magyar Katolikus Lexikon. lexikon.katolikus.hu. (Hozzáférés: 2018. április 1.)
  7. Önostorozás, keresztre feszítés – véres Húsvét a Fülöp-szigeteken (videóval) | Globoport (magyar nyelven). www.globoport.hu. (Hozzáférés: 2018. április 1.)