Félelmetes bagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Félelmetes bagoly
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Bagolyalakúak (Strigiformes)
Család: Bagolyfélék (Strigidae)
Alcsalád: Asioninae
Nem: Nesasio
(Peters, 1937)
Faj: N. solomonensis
Tudományos név
Nesasio solomonensis
(Hartert, 1901)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Félelmetes bagoly témájú rendszertani információt.

A félelmetes bagoly (Nesasio solomonensis) a madarak osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjéhez, a bagolyfélék (Strigidae) családjához tartozó Nesasio nem egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj a Salamon-szigetek szigetcsoportján honos, amely azonban politikailag két részre van osztva, így a madár Pápua Új-Guinea területén és a Salamon-szigeteken is honos. A Salamon-szigetek szigetei közül a Pápua Új-Guineához tartozó Bougainville és a Salamon-szigetekhez tartozó Santa Isabel és Choiseul szigeteken fordul elő. Kis elterjedési területe miatt viszonylag ritka faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 28–38 centiméter, szárnyfesztávolsága 70–75 centiméter. Testének felső része okkersárga és sötétbarnán csíkos, szárnyai, farka és testének alsó része krémszínű. Különös ismertetőjegyei vastag, fehér szemöldöke és testméretéhez képest aránytalanul erőteljes csőre. Apró tollfülei is vannak.

Életmódja[szerkesztés]

A félelmetes bagoly meglepő tulajdonsága a méretéhez képest igen erőteljes csőre és nagy karmai életmódjával vannak összefüggésben. Ez a faj a kontinenseken elterjedt nagy testű uhuk Salamon-szigeteki ökológia megfelelője. Viszonylag kis mérete ellenére képes nagyobb állatokat, így kuszkuszokat és közepes testű madarakat is elejteni. Az elejtett zsákmányt erős csőrével feldarabolja és kisebb falatokban fogyasztja el.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási szokásai kevésbé ismertek, feltehetően faodúba vagy sziklapárkányra építi fészkét.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]