Jeziditák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ezidek szócikkből átirányítva)

A jeziditák (jezídik, jazidik, kurdul ئێزیدی Êzîdî, más nyelveken jezidek vagy yezidek) egy, az iraki Szindzsár hegység körül élő kurd népcsoport ill. törzs, amelyet elsősorban vallása különböztet meg a szomszédos népektől. A jezidizmus vagy jezidiség kizárólag a jezidik körében elterjedt monoteista vallás. Nyelvük az észak-kurd kurmadzsi kurd nyelv. A jezidiség nem missziós vallás, hívei születés révén válnak a közösség részévé. Ha egy jezidi más vallású házastársat választ, az minden esetben a vallás feladását is jelenti egyben.

Jelenleg körülbelül 300 000 tagból áll, de pontos számuk nem ismert. Vallásukban, mely sokféle Mezopotámiai szokás és tan keverékéből áll, mohamedán külsőségek mögött a vidék régi, iszlám előtti hiedelmei lappanganak. A IX. századra teszik e felekezet keletkezését. Legnagyobb szentjük Sejkh 'Adi akinek sírjához évenként ünnepélyesen elzarándokolnak.

Vallásos szokásaikat féltékenyen titkolják az idegenek előtt, hitükre betérni vagy azt elhagyni nem lehet, csakúgy mint a drúz vallásba, bele kell születni; szentélyükbe (Lálesben, Moszultól É-felé) nem engednek más vallásút belépni. E templomban van felállítva vallásuk legszentebb jelvénye, az általuk Melek Távusz, azaz pávaangyalnak nevezett madáralak, melyben Isten azon angyalát tisztelik, aki egyedüliként nem volt hajlandó Ádám előtt hódolni, ezért a Teremtő rábizta a Földet. Az iszlám ezt az angyalt a Sátánnal azonosítja, ezért ördögimádóknak is nevezik őket.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]