Evangélikus templom (Mórichida)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mórichidai evangélikus templom
Felekezetevangélikus
EgyházkerületNyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület
EgyházmegyeGyőr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye
EgyházközségMórichidai Evangélikus Egyházközség
LelkészBakay Beatrix
Építési adatok
Építése1789
Elérhetőség
TelepülésMórichida
HelyFő utca 138.
Elhelyezkedése
Mórichidai evangélikus templom (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Mórichidai evangélikus templom
Mórichidai evangélikus templom
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
é. sz. 47° 30′ 54″, k. h. 17° 24′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 54″, k. h. 17° 24′ 55″
Térkép
A Mórichidai evangélikus templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mórichidai evangélikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A mórichidai evangélikus templom a falu központjában található. A községen áthaladók láthatják és az Új utcáról is megközelíthetik. A Fő utcáról egy vadgesztenye soron keresztül lehet látogatni a templomot. A templom Mórichida és Árpás község evangélikus lakosainak hitéletét szolgálja.

Az evangélikus felekezet elterjedése a településen[szerkesztés]

Mórichida címerén látható a Luther-rózsa, az evangélikus felekezet jelképe

A községek területe régóta lakott vidék. Mórichida és Árpás a Rába két partján helyezkedett el. A két falu határán a Marcal és a Rába folyó között a premontrei rend épített prépostságot. A katolikus Szent Jakab apostol templom ma is szolgálja a híveket. A premontrei rend a Pok nemzetségbeli Móricnak köszönheti az itteni letelepedését. A települést IV. Béla király is meglátogatta 1242. október 6-án.

A premontrei barátokat a török elüldözte 1543-ban. A premontrei apácák tíz év múlva foglalták el a kolostort. 1533-ban enyingi Török Bálint kapta meg Mórichida egy részét. Az ő segítségével tértek át itt az evangélikus felekezetre. Engedélyezte és segítette is a templom, lelkészlak és iskola felépítését.

Rákóczi Ferenc idején Mórichida elpusztult. A lakosok több évi bujdosás után telepedtek le a Marcal túloldalán. Felépítették a falut, ahol ma is fekszik. 1789-ben kapták meg az engedélyt a templom építésére. A templom először torony nélkül állt, a torony csak később lett hozzáépítve. Az evangélikus iskola is felépült és hosszú éveken át tanították az evangélikus gyermekeket.

A templom állapota[szerkesztés]

A templomot egyik háború sem kímélte. A legnagyobb károsodást a második világháborúban szenvedte. A helyreállítást anyagilag is segítették a Mórichidáról Amerikába kivándorolt clevelandi magyarok Bors Károly és neje összefogásában. A templomot 1996-ban renoválták. Napjainkban jó állapotban van, érdemes a megtekintésre.

A templom gyülekezetét ma is mórichidai és árpási lakosok alkotják. Napjainkban Bakay Beatrix látja el a lelkészi szolgálatot. A lelkészlakás a Fő utcán található közel a templomhoz.

Sághy Jenő írásai[szerkesztés]

1959-ben került a településre Sághy Jenő és látta el a lelkészi szolgálatot 1991-ig. Sok verset és novellát írt az ittléte alatt.

Isten népe vagyunk, maradjunk meg annak,

Hatalmas keze ad minekünk oltalmat.

Őreá tekintve szilárd hittel zengjük

Ősi dalunk: "Erős vár a mi Istenünk!"

– Sághy Jenő: Mórichida-Árpás lutheri egyháza (részlet)

Források[szerkesztés]